Co vás přimělo přestěhovat se z hlavního města na vesnici?

Když se nám narodilo první dítě Oliver, tak jsme se s přítelem Danem rozhodli odstěhovat z Prahy. Hledali jsme místo kam a nakonec jsme se usídlili tady. Moje rodina má chalupu u Džbánů a já mám moc ráda krajinu kolem Blaníků. Takže nakonec Karhule byla ideální místo pro naše žití.

Vytvořili jste projekt Experimentální zahrada. Proč?

Všechno začalo postupně. Protože máme více pozemků, než bychom zvládli obhospodařit a víme, že jsou lidé, kteří si třeba chtějí něco zasadit, pořídit si zvíře, ale nemají kam, říkali jsme si, že by bylo vhodné se o naše místo podělit.

Mimo projekt jste založili i občanské sdružení. Jak to začalo?

Experimentální zahrada je vlastně svázaná s naším občanským sdružení Přátelé bájné hory Blaník. Aktivitu občanského sdružení jsme zahájili asi před sedmi lety úklidem černých skládek v okolních lesích. Nelíbilo se mi, že když jsem chodila na procházky s kočárem do lesa, tak jsem stále na různých místech nacházela bordel. Proto jsme se rozhodli s pár přáteli a známými, že tyhle černé skládky uklidíme.

Kolik jste toho uklidili?

Bylo toho pár kontejnerů a museli jsme pracovat na etapy. Musím ale říct, že je super, že tam, kde jsme skládku uklidili, se jen tak lehko bordel zase nevytvoří.

Co všechno na vaší zahradě mohou lidé vidět?

Koupili jsme pár malých pozemků, kde jsme vysadili třeba remízek. Pořídili jsme si ovečky. Což byla taky náhoda, nechtěla se nám totiž sekat tráva. Máme i králíky, křepelky, indické běžce, kočku, psi, papoušky, želvy. Slepice si pořídíme na jaře, sežrala nám je liška. Samozřejmě máme taky včelstvo. Vytvořili jsme díky malé finanční pomoci tůňku a minulý rok na jaře bylinkovou zahradu, která by se tento rok mohla rozrůst.

Jak vznikl váš zájem o bylinky?

O bylinky jsme se zajímala v dětství maximálně když jsme měli třeba ve škole dělat herbář. Vážně mě bylinky začaly zajímat, až co muž onemocněl rakovinou. Chtěli jsme vyzkoušet i jinou, než klasickou léčbu. Když jsme zjistili, že bylinky fungují, a nejenom na přítelovu nemoc, ale i na ekzémy a jiné nešvary, začali jsme tento zájem rozšiřovat. Hodně nám svými znalostmi o bylinkách pomohla Maria Treben, ale důležité je si vždycky všechno ověřovat z více zdrojů. Aktuálně mě nejvíce baví vytvářet z bylinek různé tintktury, čaje, mastičky a krémy. Jelikož plno lidí o můj koníček projevilo zájem, připravuji se, že uspořádám nějaký bylinkový workshop. Snad ještě tento rok, jelikož plánujeme i každoroční akce.

Přátelé bájné hory BlaníkOd roku 2010 se starají o ochranu přírody, o rozvoj turistiky a kultury na Podblanicku. Jejich plánem je založení kombinovaného biocentra pod Blaníkem, které by se rozkládalo na skoro dvou hektarech půdy a jehož cílem bude vrátit krajině původní tvář a funkci. Celý projekt je založený na dobrovolnické aktivitě účastníků, kteří mohou zadarmo využívat všech produktů a služeb.

Čtěte také: Bylinkářka ze Říkovic: Léky jsou třeba, ale bylinky pročistí a posílí tělo