Ta je součástí dlouhodobého projektu Zachraň život, i ty můžeš pomoci a je zaměřená na žáky základních škol i studenty škol středních. Svá stanoviště měli na náměstí nejen členové kroužku první pomoci zdravotnické školy, ale i profesionální záchranáři, hasiči a strážníci městské policie.

Studenti zdravotnické školy z kroužku první pomoci příchozím názorně ukazovali, jak správně postupovat při ošetřování běžných úrazů, například různých odřenin, tržných ran nebo zlomenin, či jak provést základní neodkladnou resuscitaci (masáž srdce). To vše pod dohledem zástupce vedoucího kroužku první pomoci, absolventa zdravotnické školy Aleše Hrácha.

Trestný čin

„Když se někde něco stane, málokdo je schopen na tuto situaci zareagovat správně. To považuji za největší problém. Lidé by měli mít na paměti, že neposkytnutí první pomoci zraněné osobě je trestný čin. Pokud se člověk na poskytnutí první pomoci z nějakého důvodu necítí, jeho povinností je alespoň zavolat zdravotnickou pomoc na linku 155," řekl Aleš Hrách

„Například u dopravní nehody je na prvním místě technická pomoc. To znamená, že je třeba zajistit, aby místo nehody bylo bezpečné pro poskytnutí první pomoci, je tedy nutné použít výstražný trojúhelník. Dalším krokem je vytočení universální tísňové linky 112, jejímž prostřednictvím se lze dovolat pomoci hasičů, policie i zdravotnické záchranné služby," dodal.

Zásahová vozidla

U stanoviště Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje si žáci a studenti mohli prohlédnout vybavení sanitního vozu. Hasiči zase dětem ukázali své zásahové vozidlo. V sousedním stanu si návštěvníci mohli u preventistek vyzkoušet, co vědí o požární ochraně a číslech tísňových linek.

„Jelikož se blíží léto, snažíme se děti seznámit s postupem při hašení požáru a ošetření popálenin. Také jim říkáme, jak pomoci tonoucímu," řekla Hana Pinkasová z oddělení prevence Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Napadení přítelkyně

Spolu se strážníky městské policie připravili záchranáři pro diváky dynamickou ukázku z reálného života, kdy mladík fyzicky napadl svou přítelkyni. Záchranáři zraněnou figurantku na místě ihned ošetřili a strážníci měli za úkol agresora zneškodnit pomocí chvatů.

Jedním z návštěvníků akce byl také desetiletý Kryštof Maroušek ze 14. základní školy sídlící v Kladně. „Nejvíce se mi líbil policejní zásah a také ošetření zlomené nohy," konstatoval.

Čtěte také: Žákům nedělá problémy ošetřování zraněných při vypjatých situací