Martin Macháček (STAN) připomněl, že školu v Kunicích v pondělí navštívil – a mohl se sám přesvědčit, že se tam připravují žáci s postižením. Slučování, který na jednání zastupitelů hájil někdejší radní pro oblast školství Jan Skopeček (ODS) jako první krok k optimalizaci a racionalizace středního školství ve středních Čechách, Macháček odmítl. „Vedlo by to k velkým problémům,“ oponoval Macháček. Jeho stanovisko podpořil i Jan Jakob (TOP 09). „Vzdělávají se tam děti s handicapem a mentálním postižením,“ upozornil. To ostatně připomínal i otevřený dopis rodičů, kteří měli obavy, že chystané kroky směřují ke zrušení školy.

Peníze. Ilustrační foto.
Průměrný Středočech dostal během roku dva tisíce k platu navíc

Problém je podle Seidlových slov v tom, že poté, co ředitelka kunické školy ohlásila odchod do důchodu, nedaří se najít nástupce. Zbyněk Coufal z KSČM připomněl, že zatím nepomohla ani tři výběrová řízení. Radní Seidl však naznačil, že nyní se rýsuje zájemce, který by měl chuť stanout v čele školy – a nechybí mu ani potřebná kvalifikace. Pavel Hubený (KSČM) připouští, že kunické škole žáků ubývá, a tak se přesunula do Všešimi a kunický objekt předala radnici pro základní školu – i tak prý ale stojí za to udělat vše pro to, aby ke sloučení nedošlo. V tom, že kunická a jílovská škola jsou zaměřeny zcela jinak, mu dávali za pravdu i někteří z pravicově orientovaných zastupitelů.

S velkou podporou – 46 hlasy pro, když se 14 zastupitelů zdrželo hlasování a nikdo nebyl proti – nakonec krajští zastupitelé rozhodli, že se kolem kunické školy, jež podle Seidlových slov vychovává především budoucí zahradníky, zatím nic měnit nebude. Pokračuje tedy hledání nového ředitele.

Středočeská radní pro oblast zdravotnictví Jaroslava Němcová (ANO 2011) dnes slavnostně předala dětem ocenění v rámci soutěže Hejtmanův pohár, ve které spolu zápolí jednotlivé školy a jejich žáci ve zdolávání dráhy sportovních dovedností.
Pokud se Němcová stane ministryní, v krajské radě skončí
Nové jízdní řády Českých drah, které budou platit od neděle, představili v pondělí na tiskové konferenci v Praze ředitel pražské organizace Ropid Petr Tomčík, ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) Petr Tomčík a regionální obchodní ředitel
Nové vlaky, více spojů, lepší přestupování. Přichází nový jízdní řád