Její hodnocení shrnula ve středu Michaela Nováková z územního odboru kladenské policie jednoznačně: úspěch. „Bylo zkontrolováno celkem deset objektů a 46 osob, z toho 40 cizinců,“ konstatovala. Podezření, že by kontrola mohla odhalit nelegálně zaměstnávané osoby cizí státní příslušnosti, se potvrdilo vrchovatou měrou. Pětadvacet cizinců bude muset naši zemi opustit. Bylo s nimi zahájeno správní řízení ve věci správního vyhoštění. Důvod? Byli zaměstnáni bez toho, že by měli potřebné rozhodnutí úřadu práce. Policisté dále udělili tři blokové pokuty – v celkové hodnotě šest tisíc korun.

Ilustrační foto.
Dálnici na Prahu zatarasila smrtelná nehoda

Došlo i na odhalení trestného činu. „S jedním cizincem byly zahájení úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměňování veřejné listiny,“ konstatovala Nováková. Podle jejích slov policisté při kontrole totožnosti odhalili zfalšovaný občanský průkaz Rumunska. Právě rumunské doklady jsou mezi padělateli oblíbené – falzifikátoři je považují za nejsnáze napodobitelné dokumenty ze zení Evropské unie. Může se tak stát, že údajný Rumun sice na první pohled podezření nebudí – avšak když promluví, ukáže se, že rumunštinu neovládá a očividně jsou mu bližší jazyky z území někdejšího Sovětského svazu. A i s češtinou se popasuje líp než s řečí, která by měla být jeho mateřštinou.

„V podobných akcích budou policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Středočeského kraje samozřejmě pokračovat i následujícím období,“ upozornila ve středu Nováková. Kontroly se zaměřují například na stavby, potravinářské provozy, sklady či firmy zabývající se doručováním zboží a zásilek. A policisté rovnou upozorňují, že polská víza sice opravňují k poznávacím turistickým cestám i do dalších zemí Evropské unie, ale rozhodně nemohou být podkladem pro zaměstnání. Cizinci, kteří je mají v pasech, k nám přijet mohou, to ano – avšak jen utrácet; nikoli vydělávat.

Ze 39 kontrolovaných cizinců pracovalo 37 nelegálně
Razie cizinecké policie: Z 39 kontrolovaných cizinců pracovalo 37 nelegálně