Celkem v pátek středočeští hygienici na Kutnohorsku zaznamenali 44 pacientů s aktuálním onemocněním. Je to nejvíc nakažených ze všech okresů v rámci celého kraje – a nejvyšší je rovněž nemocnost: v přepočtu na sto tisíc obyvatel má Kutnohorsko aktuálně 58,35 pacienta. Tradičně nejzasaženější oblast ve středních Čechách, jíž dlouhodobě bylo nejbližší okolí hlavního města, už tedy statistikám krajské hygienické stanice nevévodí.

Restaurace U Nevolů v Křeseticích.
Jak se šířil COVID-19 Kutnohorskem

Praha-západ má aktuálně 35 nakažených a její nemocnost 23,97 pacienta na sto tisíc hlav je prakticky srovnatelná s hodnotou z Kolínska. Tam nemocnost dosahuje 23,62 přepočteného pacienta, když je v okrese nyní evidováno 24 lidí s prokázanou nákazou. To je zase téměř shodné s 25 nakaženými s bydlištěm na Praze-východ, kde však vzhledem k vyšší lidnatosti dosahuje přepočtená nemocnost jen 13,82.

Nejpříznivěji je na tom nyní Mladoboleslavsko bez aktuálně potvrzené nákazy; jediný případ hlásí Příbramsko, po dvou pak Benešovsko a Mělnicko. Nižší nemocnost zaznamenává ještě Kladensko se čtyřmi aktuálními pacienty; v přepočtu na sto tisíc obyvatel dosahuje hodnoty 2,42.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí na Kutnohorsku?

Aktuálně středočeští hygienici v souvislosti s koronavirem zaznamenávají 159 nemocných, přičemž od čtvrtka do pátku přibylo v kraji 19 nových případů: deset na Kutnohorsku, šest na Praze-východ a po jednom na Praze-západ, Kolínsku a Nymbursku. Od počátku pandemie evidují 1299 středočeských pacientů. Z nich se již vyléčilo 1116 lidí; 24 Středočechů s koronavirem zemřelo.