Počasí je různé už nejen z pohledu měst a vesnic v okrese. Profesionální meteorologické stanice Českého hydrometeorologického ústavu zkrátka neumějí předpovědět klimatické podmínky přímo pro vaši zahrádku. O dalších parametrech, jež jsou pro zahrádkáře alfou a omegou kvalitních výpěstků, ani nemluvě. I proto se stále větší oblibě těší domácí meteostanice. Poskytnou vám užitečné informace o tom, jak se bude počasí v nadcházejícím období měnit a jak si můžete naplánovat své zahradnické aktivity.

Jan Turek z jihomoravských Prušánek ji používá dva roky. Měří na ní teplotu vzduchu, sílu větru, UV záření, srážky, ale také teplotu a vlhkost ve skleníku kvůli větrání i vlhkost půdy kvůli zálivce.

Lenka Eywa s kalabasou
Sedm exotických plodin. Lektorka radí, jak je pěstovat v Česku

„Okurky jsem ochránil proti plísni, díky častému větrání. Jahody jsme nestačili sbírat. Vřele doporučuji, má to spoustu výhod a každý kutil si může vše zautomatizovat,“ rozzáří se, když mluví o svých pěstitelských výsledcích.

„Příští rok připojím ještě kvalitu ovzduší a mám v plánu dokoupit čidlo vlhkosti rostlin do skleníku, kvůli přehledu zavlažování okurek a rajčat. Vše mám pěkně připojeno přes wi-fi a odesílám data na internet,“ libuje si.

Skeptici mohou namítnout, že je minimálně diskutabilní, jestli je například měření vlhkosti půdy dostatečně přesné. Srovnávat senzor na měření vlhkosti půdy za 10 tisíc korun a za desetinu ceny opravdu nelze. Pro standardního zahrádkáře a nadšeného kutila budou výsledky dostačující. S kvalitnějšími hračkami si ale může vyhrát i „zahrádkář–vědec“. 

Pád z žebříku nedopadá obvykle dobře.
Trn v oku, ruce v sekačce. Na zahradě se každý rok zraní 300 tisíc lidí

„Na své stanici v Brandýse nad Labem měřím vlhkost půdy v hloubce 5 centimetů, teplotu půdy v hloubce 5, 50 a 100 centimetrů, stupeň ovlhčení listů, teplotu, vítr, srážky a úroveň sluneční radiace, včetně UV. Stanice má schopnost spustit i automatické zalévání, je to vlastní stavba v rámci komunity, ale tuto možnost nevyužívám,“ říká zase Zdeněk Hornych.

 A online informace z meteostanice pana Hornycha využívají také někteří zahrádkáři z okolí.

Digitalizovaní kohouti 

Základní meteostanice obvykle obsahují senzory teploměru, vlhkoměru a srážkoměru. Osazeny jsou také korouhví, která vyhodnocuje směr větru, a robinsonovým křížem, jenž měří jeho rychlost. Meteostanice mohou být mít také další přídavné funkce a napájeny jsou zpravidla nabíjecími bateriemi s možností solárních panelů, které buď šetří, nebo baterie dobíjejí.

Pro potřeby českého zahradníka a domácího kutila by mělo být postačující sledování teploty, vlhkosti, srážek a větru. A to umějí i nejlevnější meteostanice. Některé z nich navíc dokáží historii naměřených hodnot také ukládat a odesílat na internet.

Zdroj: Youtube

„Meteostanice, která měří teplotu a vlhkost a která má vizualizaci změny barometrického tlaku, se dá pořídit kolem tisícovky. Lepší meteostanice s více senzory a komunikací pomocí wi-fi sítě nebo kabelu začínají už okolo čtyř tisíc korun,“ vysvětluje odborník Bořivoj Fučík z webu specializujícího se na meteostanice.

Co umí měřit kvalitní meteostanice?

●       venkovní teplotu
●       rosný bod
●       relativní vlhkost
●       barometrický tlak
●       rychlost větru
●       náraz větru
●       směr větru
●       sluneční osvit
●       úhrn srážek