Tenis jsem hrála v životě jen několikrát. Nabídku udělat tenisovou reportáž jsem proto přijala skutečně ráda. Obléknout se na ni jsem ještě zvládla, s raketou už to bylo horší. „Nejlepší je domluvit si profesionální trénink, poprosit o půjčení rakety a nechat si od trenéra doporučit, jakou si vybrat,“ říká trenérka Hanka. Chodit hrát s jakoukoli raketou, která se doma najde, by moc nedoporučovala. Je důležité, aby vám seděla do ruky a měla i tu správnou váhu. S příliš těžkou raketou se brzy unavíte a koledujete si o tenisový loket či problémy s karpály, zatímco s příliš lehkou se zase obíráte o správný švih.

Mou první chybou byly boty – sáhla jsem po svých běžeckých. „Není to asi vidět na první pohled, ale tenisové boty mají pevnější a širší podrážku. Lépe drží nohu. V běžeckých si snadno vyvrtnete kotník. Není nutné kupovat boty za tisíce, seženete je v různých cenových kategoriích,“ doporučuje trenérka.

Tenistka Brenda Fruhvirtová na turnaji v Mexiku.
Za dva tituly řetízek, škola jen na dálku. Linda s Brendou udivují tenisový svět

A pak už chyby sekám jednu za druhou: Stojím ve špatné části kurtu, držím raketu jednou rukou, skáču po kurtu dlouhými dunivými skoky, a i když se snažím tvářit profesionálně, k eleganci Hanky mám skutečně daleko. A to i přesto, že jí teď překáží těhotenské bříško.

Během dvou hodin se mnou zázraky neudělá, ale probereme všechny začátečnické chyby i techniku. Ve zkratce: tenis se hraje ‚na špičkách‘, po kurtu se pohybujete lehce a před každým míčem zdrobníte krok tak, aby vyšly cca 2–3 krůčky před odehráním míče. „Častou chybou je, že lidé k míči ‚dopadají‘ dlouhými kroky. Do balónu tak spadnou celou vahou těla a nemají pak možnost odehrát míč plynulým přenosem váhy z jedné nohy na druhou či odhadnout správnou vzdálenost od míče.“

Základem úspěchu je správné pochopení tenisové techniky – od držení rakety pro jednotlivé údery přes základní postavení a pohyb po kurtu až po správnou práci s dechem. Hra potom není trhaná ani zbytečně namáhavá. „Pokud chcete začít s tenisem, doporučuji vzít si na půl roku trenéra. Nebudete tak riskovat špatné návyky a s nimi spojená zranění nebo neúspěchy,“ radí trenérka, která tenis hraje od dětství.

Základní postoj

Hra nezačíná někde na kurtu, ale v základním postoji cca metr za základní čarou. Kolena jsou lehce pokrčená, tělo v mírném předklonu, váha je mírně na špičkách, ruce drží raketu před tělem v úrovni pasu. Takový postoj je měkký, snáze z něj míček odehrajete. Ruka, kterou primárně nehrajete, přidržuje raketu v krčku prsty. Raketa je nakloněná směrem k této horní ruce, není kolmo k zemi, jak se i někdy dříve učilo.

Správné držení rakety

Při forehandu drží grip rakety pouze vaše dominantní ruka, druhá přidržuje raketu v krčku. Je důležité, aby palec raketu v dlani zamkl, jinak se vám při každém úderu raketa nepříjemně rozhýbe. Dobrou pomůckou je položit si raketu na zem a zvednout ji tak, aby malík ležel těsně nad vyvýšeným koncem gripu a natažený ukazovák byl v ose rakety. Když potom všechny prsty sevřete, dostane se palec mezi prostředníček a ukazováček a raketa se při odehrání míče ani nehne. Palec zůstává natažený, takže se raketa při úderu bude hýbat a klouzat z dlaně. Navíc je ruka příliš vysoko a volný konec gripu bude omezovat pohyb ruky a zatěžovat zápěstí. Při backhandu se horní ruka posouvá z krčku rakety dolů na grip a náklon rakety se mění směrem k dominantní ruce.

Plánujete-li  zhubnout, zaměřte se kromě jídelníčku a cvičení také na kvalitu spánku.
Chcete zhubnout? Vyspěte se do štíhlosti

Forehand

Pro správný úder je potřeba dodržet čtyři fáze pohybu, které zaručí optimální výkon, plynulou hru a šetrnost k tělu. Laičtí tenisté často nedotahují švih až do konce, zbrzdí ho hned po zásahu míčku – připravují se tak o cennou energii a nedokončí přirozený pohyb při švihu. Ze základního postoje přichází: nápřah, nákrok, švih.

Backhand

Druhým úderem od základní čáry je backhand. Na rozdíl od forehandu se hraje v naší ukázce oběma rukama a nápřah začíná na opačnou stranu těla, než byl veden forehand. Celý úder se opět skládá ze tří fází: nápřah, nákrok, švih.

Volej

Zjednodušeně řečeno jde o úder do míčku přímo ve vzduchu a používá se, když chceme soupeři zkrátit reakční dobu na odehrání míče. Začátečníkovi se hodí ho umět, aby dokázal rychle zareagovat, když hra začne nabírat otáčky. V základním postoji už není raketa u pupíku, ale spodní konec je zhruba na spodní hranici našeho zorného pole. Údery už mají jen fáze přípravy, odehrání míče s nákrokem do balónu a návratu do základního postoje.

Cvičení s gumou je fajn.
Posilování či protahování. K domácímu cvičení poslouží i guma za pár korun

Backhandový volej se liší tím, že se nehrající ruka neposune na grip rakety, ale zůstane na krčku. Při volejích se obecně do balónu nešvihá, ale míč se raketou pouze odrazí vaší vahou těla.Forehandový volej se hraje raketou v úrovni ramene.

Nejčastější chyby

Pokud vezmete raketu do ruky, pravděpodobně budete schopní chvíli jakž takž hrát. Bez znalosti správné techniky ale nevydržíte tak dlouho jako trénovaný soupeř, koledujete si o zranění a řeč nemůže být ani o ladnosti. „Důležité je držet si měkký postoj s pokrčenými koleny, mírným předklonem a vahou na přední části chodidel. Po kurtu spíš cupitáme, nákroky směřují na patu a při úderu je vždy výdech,“ vypočítává Hanka detaily, které ve výsledku hrají velkou roli. Technika se v tenise zkrátka ošidit nedá.

Špatný základní postoj

Raketa je sice v pohotovosti, soupeř pod kontrolou, ale než se dáte do pohybu, vyhodnotíte vhodný úder a provedete ho, míč vám dost možná dřív uteče. Toto není měkký postoj, tady jednoduše stojím jako tvrdé Y.

Došlap na špičku a dlouhé kroky

Pokud nevykročíte přes patu, dopadnete plnou vahou na špičku a ztrácíte možnost se ještě jakkoli hnout, dosáhnout dál, pořádně se do úderu opřít. Na škodu jsou ovšem i dlouhé kroky.

Nedotažený švih

Pokud raketu po odražení míče zastavíte a švih nedotáhnete, dostávají zabrat ramena, operace vás stojí zbytečnou energii, rozhodíte si souhru celého těla a hra je trhaná a vyčerpávající.

Kondice - Měsíčník je nabitý informacemi o zdravém životním stylu. Přináší rady týkající se zdravého stravování, pohybu, ale i novinky z oblasti krásy a medicíny, aby se člověk cítil dobře a zdráv ve svém těle po fyzické i psychické stránce.