Dlužno podotknout, že propagované prostředky se liší v závislosti na místě, kultuře a tradici. Ale bez ohledu na to, kde žijete - tyto falešné léky vám nepomohou:

Francouzský sýr

Široce sdílené tvrzení na facebooku ujišťuje, že to byla právě plíseň štětičkovec roquefortský (Penicillium roqueforti), jež se používá k výrobě slavného francouzského sýra roquefort, kterou profesor Didier Raoult využil při tvorbě léku chlorochin a testoval v boji proti koronaviru.

Muž se ženou s ochrannými rouškami 29. dubna 2020 v Praze na Vyšehradě
WHO: Roušky nepomáhají tak, jak bychom si představovali

Samotný autor facebookového příspěvku později přiznal, že se jednalo o "stoprocentní kachnu", kterou se snažil "vnést trochu humoru do této náročné doby" - a také propagovat roquefort.

Banány

Video s názvem: "Sněz jeden banán denně, zažene koronavirus zaručeně", kolovalo po internetu a odvolávalo se na údajnou zprávu propagující banány jako způsob, jak zlepšit imunitní systém díky obsahu vitamínu B6 v tomto tropickém ovoci. Nakonec se ukázalo, že video spojilo dohromady dvě zprávy - jednu z australského televizního kanálu a druhou z listu The Wall Street Journal, která se ovšem ani v náznaku nezmiňovala o banánech.

Kravská moč

V Indii zorganizovala skupina hinduistických aktivistů párty, na níž se pila kravská moč ve snaze zahnat koronavirus. Pro hinduisty jsou krávy posvátné a někteří věří, že jejich moč nazývaná "gomutra" má léčivé schopnosti.

Vyšetření na mamografu - Ilustrační foto
Přibude nádorů odhalených pozdě, varují lékaři. Ženy opomíjejí prevenci

Česnek 

Patří asi mezi nejčastěji zmiňované zdravotní tipy, které kolují internetem, a to navzdory skutečnosti, že neexistují žádné důkazy, že by konzumace syrového česneku chránila před koronavirem. Přesto tento mýtus přetrvává. List South China Morning Post informoval o případu ženy, která snědla asi kilogram a půl česneku a skončila v nemocnici s hrdlem popáleným tak, že nemohla mluvit.

Vodka nebo bylinný nápoj 

Zatímco běloruský prezident Alexandr Lukašenko povzbuzuje obyvatele své země, aby v rámci boje proti koronaviru pili vodku, madagaskarský prezident Andry Rajoelina uvedl na trh vlastní bylinný čaj nazvaný Covid-Organics, který podle něj nákazu virem léčí. Prodávat se má v supermarketech i lékárnách, a povinně ho budou pít žáci po návratu do školy.

Zdravotníci u lůžka pacienta nakaženého koronavirem na jednotce intenzivní péče ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, 7. dubna 2020
Remdesivir prošel testem. Účinný může být už pět dní po podání