Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Právě tuto součást vakcíny vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Ministerstvo zdravotnictví soudí, že by si jí mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín. Odhaduje, že očkování Novavaxem by mohlo podstoupit až půl milionu lidí.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Nově nakažených oproti minulému týdnu ubylo. Opakovaných nákaz je ale více

Předregistrace ukáže zájem o novou vakcínu podle krajů, lidé pak budou informováni, kde a kdy se mohou nechat očkovat.

Evropská agentura pro léčivé přípravky vakcínu schválila 20. prosince. Vakcíny se aplikují dvě dávky v odstupu 21 dní. Zatím není jasné, jestli se s ní bude i přeočkovávat.

V Česku se s očkováním proti covidu-19 začalo 27. prosince 2020. Podle původních očekávání měla být vakcína od Novavaxu jedna z prvních, která dostane registraci pro podávání v EU. Nakonec byla první schválenou vakcína od firmy Pfizer/BioNTech, která tvoří podle dat o očkování téměř 83 procent v tuzemsku aplikovaných dávek. Je také jednou ze dvou, jimiž se lidé přeočkovávají.

Pravda a lži o koronaviru.
Pravda a lež: Je omikron opravdu koncem pandemie?

V Česku se dosud používaly vakcíny od čtyř výrobců: kromě Comirnaty od Pfizeru to je Spikevax (Moderna), Vaxzevria (Astra Zeneca) a jednodávková Janssen od firmy Johnson & Johnson.