Lehká onemocnění dýchacích cest jsou infekce přenášené kapénkovou cestou, které se rychle šíří, a to hlavně v uzavřených místnostech. Nachlazení bývá typicky virového původu, způsobeno ale může být i bakteriemi.

S péčí, kterou lidé dostanou v nemocnicích ve svém okolí v Česku, jsou celkem spokojení.
Po celém Česku mizí ordinace praktiků. Nejrychleji na jižní a severní Moravě

K léčbě méně závažných infekcí postačí klid na lůžku a ke zmírnění potíží pak léky volně dostupné v lékárně, závažnější nemoci, jako například zápal plic, je obvykle potřeba léčit antibiotiky.

PŘÍZNAKY

Nejčastějším příznakem běžného nachlazení je rýma, která vzniká jako důsledek zánětu sliznice dutiny nosní či nosohltanu.

„Dutiny jsou vystlány sliznicí, která se vlivem zánětu překrví, zduří a oteče, což vede k neprůchodnosti nosu. Mezi prvotní příznaky rýmy patří pálení v nose, kýchání a slzení, které poté přejde v produkci hlenu,“ vysvětluje průběh onemocnění MUDr. Aleš Ducháček z ambulance Synlab.

Smogová situace v Ostravě, 17. ledna 2020. Ilustrační foto.
V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky

Nachlazení typicky doprovází také škrábání v krku a kašel, mírně zvýšená teplota a bolest kloubů či celková únava. Pokud zaznamenáte velkou produkci nosního hlenu a bolest hlavy v oblasti čela, která je výrazná zejména v předklonu, jedná se pravděpodobně o zánět vedlejších nosních dutin, ve který se může nachlazení rozvinout.

Dýchací cesty vám vedle nosních kapek pomohou uvolnit výplachy slanou vodou nebo inhalace páry, obranyschopnost organismu můžete posílit zvýšeným přísunem vitamínu C.

PŘI DÉLETRVAJÍCÍM NACHLAZENÍ NAVŠTIVTE LÉKAŘE

Pokud potíže trvají déle než týden nebo se jejich projevy zhoršují, je namístě návštěva lékaře, který může provést výtěr z krku, případně nosu a při podezření na bakteriální původ vyšetří krev ke zjištění ukazatelů zánětu.

Viróza se může komplikovat bakteriální infekcí vedoucí až k hnisavému zánětu dutin, zánětu průdušek nebo i zápalu plic. Tyto stavy již znamenají závažnější zdravotní problém.

Střelnice Corrado v Ostravě.
Jak se bránit střelám? Zájem o neprůstřelné vesty na Ostravsku vzrostl

Zánět průdušek se projevuje kašlem a dušností. K potlačení suchého kašle pacienti používají léky zvané antitusika, u vlhkého kašle uleví přípravky usnadňující vykašlávání. Při komplikovaném průběhu onemocnění bakteriálního původu nasadí lékař antibiotika.

Zápal plic, který se může ze zánětu průdušek rozvinout, hrozí převážně kuřákům. Chronický zánět průdušek pak spolu s plicní rozedmou patří k tzv. chronické ob-strukční plicní nemoci známé pod zkratkou CHOPN.

NEPODCEŇUJTE ZÁPAL PLIC

Mezi onemocnění dýchacích cest, která není radno brát na lehkou váhu, patří zápal plic čili pneumonie.

„Zápal plic je kritický především pro seniory a nepohyblivé osoby, u kterých se v důsledku dlouhodobého pobytu na lůžku hromadí v plicích hlen, v němž se poté množí choroboplodné bakterie. Jde ale o závažný stav v každém případě a nezřídka je nutná hospitalizace. Zápal plic patří celosvětově k nejčastějším příčinám úmrtí,“ doplňuje Aleš Ducháček.

Ski areál Vaňkův kopec v Horní Lhotě nedaleko Ostravy byl 16. ledna 2020 v provozu.
Skončí teplé počasí? Skiareály v Česku se snaží udržet provoz a vyhlížejí sníh

Projevuje se vysokou horečkou, pocením a potížemi s dýcháním. Onemocnění bývá především bakteriálního původu, a proto jsou k jeho léčbě nezbytná antibiotika.

CHRÁNIT SE DÁ PREVENCÍ I OČKOVÁNÍM

Onemocněním dýchacích cest se dá předcházet vhodnou prevencí. Dodržujte dostatečnou hygienu, pravidelně si myjte ruce a používejte jednorázové papírové kapesníky. Obohaťte svůj jídelníček o vitamíny z ovoce a zeleniny, věnujte se přiměřené fyzické aktivitě na čerstvém vzduchu a doma dostatečně větrejte.

Ilustrační foto.
Žena v Ostravě odstraňovala z auta námrazu, zloděj skočil za volant a odjel

K nejčastějším bakteriálním původcům onemocnění dýchacích cest patří pneumokoky, proti kterým je k dispozici očkování. Je vhodné zejména pro děti, seniory, osoby se sníženou imunitou a pacienty, kteří trpí chronickým onemocněním dýchacích cest, srdce, cév, ledvin či cukrovkou. Pro stejné skupiny osob je vhodné očkování proti chřipce.