„Rozhodl jsem se vyhlásit stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu,“ oznámil dnes novinářům generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vyzval také země světa, aby se pokusily zastavit šíření opičích neštovic. Ty dosud postihly přes 16 tisíc lidí v 75 zemích.

Uvedl také, že riziko ve světě je relativně mírné, kromě Evropy, kde je vysoké.

Opičí neštovice se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Přenáší se ale i z člověka na člověka vzduchem či tělními tekutinami. Inkubační doba je obvykle jeden až dva týdny.
PŘEHLEDNĚ: Jak se projevují, přenášejí a léčí neštovice. Plané i opičí

Šéf WHO připomněl, že před měsícem svolal krizový výbor, který měl vyhodnotit riziko opičích neštovic. Tehdy podle něj bylo zaznamenáno na 3040 případů ve 47 zemích a výbor proto došel k závěru, že tato nemoc není ohrožením zdraví světového významu.

Horečka a kožní vyrážka 

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Konžské demokratické republice v 70. letech minulého století a donedávna se vyskytovaly hlavně v částech střední a západní Afriky. Letos v květnu se ale začaly šířit i mimo tyto země, první případy byly zaznamenány v Británii, Portugalsku či Španělsku. Necelé dvě desítky připadů se potvrdily i v České republice.

Mezi příznaky tohoto onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a pak se šíří po zbytku těla.