Rizikový tuk

Pokud se člověku podaří zhubnout v oblasti břicha, nejen že bude vypadat lépe a cítit se dobře, ale také tím sníží riziko některých nebezpečných zdravotních problémů.

Studie s názvem Abdominální viscerální tuková tkáň a úmrtnost z roku 2022 ukazuje, že u lidí mladších 65 let, kteří mají menší množství viscerálního břišního tuku (tedy tuku obklopujícího vnitřní orgány) je nižší riziko cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění. S tím je spojené také snížené riziko úmrtí na tyto nemoci.

Pět důvodů, proč jíst vlákninu každý den:

| Video: Youtube

Bohužel neexistuje žádný univerzální způsob hubnutí, který by fungoval pro všechny. Ale řada výzkumů naznačuje, že úsilí zbavit se tuku v problematické střední části těla by mohla podpořit konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny. Dostatek vlákniny v potravě má navíc vliv i na celkové zdraví našeho organismu.

Co je vláknina a proč je zdravá?

Vláknina je část rostlinné potravy, kterou - na rozdíl od tuků, bílkovin a sacharidů - tělo nedokáže strávit. O její prospěšnosti už bylo napsáno mnohé, ale není na škodu si zopakovat, proč je tak zdravá?

Vláknina je zásadní pro zdraví srdce a zdravé trávení. Srdce udržuje v kondici tím, že snižuje krevní tlak a pomáhá snižovat LDL, tedy „špatný“ cholesterol. Zdravé a pravidelné trávení zase může snížit riziko kolorektálního karcinomu (rakovina tlustého střeva a konečníku; pozn. red.).

„Vláknina mimo jiné zpomaluje trávení, což podporuje delší pocit sytosti po jídle, a pomáhá udržovat zdravou hladinu krevního cukru a cholesterolu,“ uvádí web Beachbody zaměřený na cvičení a zdravou výživu.

Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Pro naše zdraví jsou potřebné obě.

Vláknina, která je rozpustná ve vodě, v trávicím traktu nabobtná, získá gelovou konzistenci a zpomaluje trávení. Díky tomu se člověk cítí déle sytý, což vede k menšímu příjmu kalorií. Rozpustná vláknina je také dobrým pomocníkem při snaze o zhubnutí v oblasti břicha. V tlustém střevě zase slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie.

Tento typ vlákniny obsahují například jablka, mrkev, hrášek, fazole či oves.


Nahrává se anketa ...

Nerozpustná vláknina je známá tím, že prochází trávicím traktem a funguje jako ,,kartáč na střeva“. Cestou na sebe váže vodu, takže zvětšuje objem, ale také urychluje a usnadňuje chod natráveného obsahu trávicím traktem.

Mezi dobré zdroje nerozpustné vlákniny patří mimo jiné pšeničné otruby, ořechy, květák, hnědá rýže, čočka a celer.

close Kaše z ovesných vloček a maliny dodá tělu velké množstvé vlákniny. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Kaše z ovesných vloček a maliny dodá tělu velké množstvé vlákniny.

Doplňte vlákninu. Ale opatrně

To, že je vláknina zdravá, je všeobecně známo. Přesto jí má většina lidí ve stravě nedostatek. „Doporučená denní dávka vlákniny je 30 gramů, obvykle však konzumujeme pouze kolem 10 až 15 gramů,“ upozorňuje web Stop obezitě (STOB).

Hlavní příčinou nedostatku vlákniny je fakt, že většina lidí dává přednost potravinám z bílé mouky a potravinám živočišného původu. „Naopak v našem jídelníčku chybí zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky,“ podotýká STOB.

Pokud patříte k těm, kteří na vlákninu v jídelníčku dosud příliš nedbali, a chtěli byste to napravit, nebuďte zbrklí. Doplňujte ji postupně. Pokud totiž z minimálního denního množství najednou přejdete na požadovaných 30 gramů, mohly by vás nepříjemně překvapit zažívací problémy.

Dietoložka Marisa Mooreová na webu zaměřeném na zdravý životní styl Prevention doporučuje, aby se podíl vlákniny v jídle zvyšoval postupně. Měli byste nejprve přidat pět gramů a několik dní nechat organismus, aby si na nový způsob stravování zvykl. Pak přidat dalších pět gramů. A před následujícím přidáním opět několik dnů čekat.

„Existuje mnoho skvělých možností, jak ve stravě zvýšit množství vlákniny,“ dodává Marisa Mooreová. Mezi její favority patří bobuloviny, fazole, hrášek a čočka.

Při zvýšení množství vlákniny v jídelníčku je třeba dodržet dvě zásady:

  • Při zvýšeném příjmu vlákniny je důležité současně konzumovat více vody. „Vláknina potřebuje vodu pro zdravé vylučování. Pokud jíte stravu s vysokým obsahem vlákniny, ale nekonzumujete dostatek tekutin, může to způsobit zácpu,“ uvedla dietoložka a učitelka jógy Jamie Moková pro web Beachbody.
  • Pokud doufáte, že vám konzumace většího množství vlákniny pomůže zhubnout, musíte potraviny s nízkým obsahem vlákniny nahradit potravinami, které jí mají dostatek. Při zachování současného jídelníčku, do kterého jsou potraviny s vlákninou zařazené jako přídavek, hubnutí nepůjde tak lehce.

Potraviny bohaté na vlákninu

Jak tedy zatočit s břišním tukem? Chce to rozumný jídelníček a také pohyb. Studie s názvem Jednosložkové versus vícesložkové dietní cíle pro metabolický syndrom z roku 2017 naznačuje, že něco tak jednoduchého, jako je sníst každý den 30 gramů vlákniny, vám může pomoci zhubnout, snížit krevní tlak a zlepšit reakci vašeho těla na inzulín stejně efektivně jako složitější dieta.

Potravin s vysokým obsahem vlákniny je více. Například:

  • 100 gramů chia semínek obsahuje 33,5 gramů vlákniny
  • 100 gramů knäckebrotu15 až 20 gramů vlákniny.
  • 100 gramů luštěnin v suchém stavu obsahuje v průměru 15 gramů vlákniny. Jako nejvydatnější se uvádějí černé fazole.
  • 100 gramů otrub nám dodá 15 gramů vlákniny. Otruby lze využít například při pečení.
  • 100 gramů ovesných vloček nabízí 11 gramů vlákniny
  • 100 gramů ořechů obsahuje v průměru 10 gramů vlákniny, mandle mají dokonce 12,5 gramu.
  • 100 gramů malin6,5 gramu vlákniny.

Co jíst a pít abyste byli nejen štíhlí, ale také zdraví a plní energie? Tomuto tématu se věnujeme pravidelně. Prohlédněte si další zajímavé články níže: