V digitální době se pochopitelně řešení problému hubnutí, stejně jako jiných problémů, posouvá na internet a další média. Na jedné straně se technické vymoženosti podílejí na stále narůstajícím počtu obézních, na straně druhé nabízejí pomoc k řešení tohoto problému. Pokud surfujete po internetu a hledáte nabídky na hubnutí, je někdy těžké se zorientovat v serióznosti nabídek, protože hrozí velké riziko podlehnutí obchodníkům s hubnutím, které často končí prodejem nesmyslů.

Květákové rizoto s cottage
JÍDELNÍČEK: Italské květákové rizoto se šafránem je přímo ohňostrojem chutí

Vědeckými studiemi je prokázáno, že terapie přes internet může fungovat zejména tehdy, pokud dostávají účastníci od terapeuta nebo aspoň od programu nějakou zpětnou vazbu ve vztahu k tomu, jak si vedou. Pokud si koupí kurz a postupují pak samostatně, je třeba velké vnitřní motivace, aby se do něj pustili a brzy ho nezanechali. Vhodnější jsou on-line kurzy probíhající v reálném čase, kde je i pravidelný kontakt s terapeutem či skupinou (takové nabízí i STOB, aktuální nabídku kurzů najdete na www.stob.cz).

Oblíbené jsou i nutriční kalkulačky pro sestavení jídelníčku, které většinou ale neberou v úvahu psychologický aspekt. Ve STOBu ale zůstává základní myšlenkou všech programů propojení výživy, pohybu a psychiky, proto i nejúspěšnější program Sebekoučink na www.stobklub.cz v sobě zahrnuje Jídlokoučink, Fitkoučink a Psychokoučink.

Velké plus internetu spočívá v tom, že umožňuje být v dlouhodobém kontaktu s hubnoucím a internet je nadějnou součástí terapie obezity zejména pro fázi udržení a též v rozvoji tzv. telemedicíny.

Zajímavosti o hubnutí.
ZAJÍMAVOST: Dieta a tučné avokádo? Paradoxně dobří parťáci

Stop obezitě.Zdroj: stob.czTIP: Ve STOBu je vytvořen malý facebook – komunitní web www.stobklub.cz. Hubnutí, které zde probíhá ve virtuálním světě, nese stále filozofii STOBu. Najdete zde praktické články zaměřené na výživu, pohyb i psychiku, spoustu zdravých receptů a program Sebekoučink, se kterým si snadno sestavíte vyvážený jídelníček. Důležitá je i podpora ostatních hubnoucích a vždy přátelská atmosféra v rámci diskuzí a blogů.

Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.