Podle vedoucí litoměřických policistů Heleny Pšeničkové pochází třiatřicetiletý muž z Mělnicka a pracuje v Roudnici nad Labem jako údržbář. K založení dvaadvaceti požárů, jejichž následkem byly škody téměř za milion korun, se přiznal.

Žhář založil od začátku loňského prosince šestnáct požárů u Roudnice nad Labem a dalších šest na Mělnicku, většinu kolem Horních Počapel, poslední nedaleko Lužce nad Vltavou.

Případy nejdříve prověřovali samostatně mělničtí i litoměřičtí kriminalisté, později dospěli k závěru, že požáry se shodnými znaky mohou být dílem jednoho pachatele. A nemýlili se. K dopadení žháře je pak přivedl tip od místních lidí. Podle kriminalisty Romana Kočího byl zadržen pár hodin po založení posledního požáru.

Muž, který má na svědomí sérii požárů v přírodě, kriminalistům řekl, že to pro něho byl relax.
Založené ohně žhář zpovzdálí sledoval.

„Jezdil po polních a lesních cestách a podle svých slov měl nutkání posedy a myslivecké zapalovat. Po založení požáru odjel pokaždé do bezpečné vzdálenosti a sledoval dění," řekl kriminalista o žháři, kterého čeká psychiatrické vyšetření.

Mezi požáry podle něho bývaly delší přestávky, stalo se, že hořely tři posedy během dvou dnů a pak se týden nic nedělo. „Víme, že požáry zakládal v době, kdy měl volno v práci," doplnil Roman Kočí.

Žhář je podezřelý z poškození cizí věci, za které může podle zákona strávit šest měsíců až tři roky ve vězení. Až do verdiktu soudu zůstává na svobodě.
Už v minulosti byl prověřován kvůli požáru pneumatik na Mělnicku. Teď kriminalisté řešili i otázku, zda nestál i za sérií požárů na Litoměřicku před několika lety. To však odmítl.

Přibližně tři týdny před odhalením se žhář náhodně setkal při silniční kontrole s mělnickými policisty. Podle výsledku dechové zkoušky před jízdou nepil, test na drogy ale odmítl. Podle policejní mluvčí Markéty Johnové mu hlídka na místě zadržela řidičský průkaz a věc předala ke správnímu řízení odboru dopravy.