Už víme, co přesně se na pobočce České pošty ve vesnici vzdálené dvacet kilometrů od Mělníka stalo. Maskovaný muž s paralyzérem v ruce tiše čekal skrytý v chodbě za vchodovými dveřmi na chvíli, až půjde úřednice zamknout před polední přestávkou. A hned chtěl po pětačtyřicetileté ženě peníze.

Úřednice se raději nebránila a peníze z kasy mu dala. Podle stejného scénáře pak došlo i na trezor. Podle policejního mluvčího Václava Tichého měl lupič rázem sto třicet sedm tisíc korun. Než utekl, sebral ženě mobilní telefon a zamkl ji ve vedlejší místnosti.

Policisté okamžitě začali pátrat po vysokém snědém pachateli, který měl z místa odjet bílou škodovkou combi se zelenými pátými dveřmi.

A měli štěstí. Hned v následujícím dni po devatenácté hodině neratovičtí policisté ve Větrušicích narazili na vůz odpovídající popisu. Když ho zastavili, našli uvnitř obal od elektrického paralyzéru a asi padesát tisíc korun. Řidič, který záhy skončil v cele, se k loupeži přiznal.

Policistům svěřil, že bankovky nalezené v autě pocházejí z řepínského lupu. „Netajil ani, co se stalo s dalšími penězi, část z nich utratil a zbytek schoval," řekl Václav Tichý a doplnil, že většinu uloupených peněz kriminalisté zajistili.

Muž, který je podezřelý ze spáchání loupeže, zůstává na svobodě. Čeká na soud, který ho může poslat na dva roky až deset let do vězení.

Řepínská pošta přitom byla už druhá, kde na jaře letošního roku došlo k loupeži. Dva lupiči se zbraněmi v rukách, kteří se před měsícem marně chtěli napakovat na poště ve Vysoké, zatím zůstávají neznámí.

Z místa přitom zmizeli ve voze stejné značky, jako měl i řepínský lupič. Jejich Škoda Felicia combi ale byla celá lahvově zelená, pravděpodobně s metalízou.

Podle mělnických kriminalistů zatím nic nenasvědčuje tomu, že by obě loupeže měly shodného pachatele.