Na dálnici D8 se po roce opět vrátili rumunští podvodníci. Zastavují auta soucitných řidičů a pod záminkou, že jim došel benzin, z nich tahají peníze. Přitom jim nabízejí zlato, které je pravděpodobně falešné.

Podle dálniční policistky 
z Nové Vsi Radomily Felgrové se rumunští Romové na dálnici rychle přemisťují. „Je to problém, který se několik posledních let opakuje. Jakmile se udělá teplo, jezdí nejen na dálnici D8, ale i na další. Většinou zastavují cizince," řekla Radomila Felgrová Deníku.

Podvodníci přitom ohrožují provoz na dálnici. Bez příčiny stávají v odstavných pruzích, varovnými trojúhelníky ani světly se ale nezabývají.

Dálniční policisté radí projíždějícím řidičům vůbec nezastavovat. „Rumuni mají často francouzské nebo německé poznávací značky. Působí solidně, většinou jsou úhlední, v riflích a košilích se saky. Přesto se musejí mít řidiči na pozoru, v některých případech došlo i k ukradení peněženky," upozornila dálniční policistka.

Podvodníci se hájí, že mají poruchu nebo jim došel benzín. „Nemůžeme je vykázat. Na dálnici se ale chovají nebezpečně, a tak se je snažíme vystrnadit pokutami za spáchané přestupky," doplnila Radomila Felgrová.

Řidiči dálniční policisty na Rumuny upozorňují. „Velmi nám to pomáhá. Pokud někdo při svých cestách na tyto posádky, které jezdí často v mercedesech, narazí, uvítáme, když zavolá na linku 158," sdělila dálniční policistka.

Rumuni sice dokonale znají český silniční zákon, alespoň když debatují s policisty, přesto se dopouštějí přestupků. A platí za ně. Také sbírají body, někteří už dokonce časem dosáhli jejich plného počtu.