Jeden z opilců naboural do plotu u rodinného domu ve Vraňanech a způsobil si vážná poranění hlavy. Další dva načapali policisté dřív, než stačili způsobit nějakou vážnější dopravní nehodu.

Krátce před půlnoci ze soboty na neděli havaroval opilý mladík na silnici ve Vraňanech. V mírné pravotočivé zatáčce nezvládl řízení a naboural do plotu s betonovou podezdívkou a zároveň narazil do zděné plynové přípojky. Teprve dvacetiletý řidič se podle mělnické policejní mluvčí Markéty Johnové na místě podrobil dechové zkoušce na alkohol. „Nadýchal opakovaně kolem 1,9 promile alkoholu,“ potvrdila mluvčí.

Při nehodě utrpěl vážná poranění v oblasti hlavy a musel být převezen záchrannou službou letecký do střešovické nemocnice v Praze. Záchranáři ho museli připojit na umělou plicní ventilaci. Celková škoda na vozidle, oplocení a plynové přípojce vznikla zhruba 85 tisíc korun.

Na místo se dostavili plynaři, kteří společně s hasiči zjistili, že k úniku plynu z poškozené plynové přípojky nedošlo.
Podle Markéty Johnové jsou okolnosti nehody předmětem dalšího vyšetřování.

Ilustrační foto
Migranti pochytaní u Velimi se do kamionu dostali nejspíš tajně. Česko opustí

Dalšího provinilce nachytali policisté v Horních Počaplech už v sobotu odpoledne. Osobní automobil Peugeot jel z Mělníka směrem do Roudnice nad Labem. „Čtyřiatřicetiletý řidič předložil doklady potřebné k řízení a provozu vozu a podrobil se dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Nadýchal opakovaně více než 1,3 promile alkoholu,“ vysvětlila Johnová.

S naměřenými hodnotami souhlasil a lékařské vyšetření spojené s odběrem krve nepožadoval. „Policisté ho převezli na policejní služebnu, kde mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ řekla mluvčí.

Další z řidičů, který usedl za volant pod vlivem alkoholu, byl odhalen v Kralupech v neděli dopoledne. Tomu policisté naměřili více než jedno promile. Teprve dvacetiletý šofér Škody Felicie byl také převezen na služebnu a policisté mu zadrželi řidičský průkaz.

„Všem hříšníkům hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Ten, co způsobil dopravní nehodu, může skončit za mřížemi na šest měsíců až na tři roky,“ uvedla Johnová.

Ilustrační foto.
Mělnická radnice nevysílá přenosy ze zasedání. Zatím

Alkohol a drogy výrazně ovlivňují schopnost vnímání, rozlišování a rozhodování řidiče. Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává z trávicího systému do krve. „Protože není v organismu ve větším množství běžně přítomen a lze jej tak pokládat za cizorodou látku – drogu –, snaží se jí tělo odbourat. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí,“ dodala Markéta Johnová.

Vyloučení části alkoholu probíhá prostřednictvím dechu, potu a moči. Zbytek je zpracován v trávicím systému. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako například rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.

Dalším nebezpečím, které mnoho řidičů často podceňuje, je záludný zbytkový alkohol následná „kocovina“ s celkovým útlumem. Výsledky výzkumů jasně ukázaly, že již hodnota kolem 0,2 promile v krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. „Vzrůstá tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhoršuje se schopnost rozeznat pohybující se světla a také se špatně odhadují vzdálenosti,“ potvrdila policejní mluvčí.

Na Městském stadionu Sletiště v Kladně se o víkendu 23. a 24. června uskutečnila hlavní část Krajské soutěže v požárním sportu profesionálních a dobrovolných hasičů.
Krajskou soutěž hasičů ovládli profesionálové z Kutné Hory