Zlatý kopec je název tamější lokality proslavené významnými archeologickými nálezy. Po němých svědcích minulosti ovšem policisté nepátrali; šli po žhavé současnosti. A jejich akci zaměřenou na nelegální zaměstnávání cizinců spojenou i s kontrolou pravostí dokladů Michaela Nováková z kladenské policie označila jako „úspěšnou realizaci“.

„Při výkonu práce na výstavbě rodinných domů bylo zkontrolováno třináct cizích státních příslušníků,“ konstatovala Nováková. Z předložených pasů policistů zjistili, že všichni prověřovaní cizí státní příslušníci pobývají na území České republiky oprávněně – současně se však ukázalo, že na stavbách (a to navíc v pracovním oděvu) nemají co pohledávat. K výdělečné činnosti jim totiž chyběla pracovní povolení vydaná úřadem práce. „Se všemi cizinci bylo zahájeno správní řízení ve věci správního vyhoštění,“ konstatovala Nováková.

Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Opilec překážel řidičům

Podobné kontroly nejsou v kraji ojedinělé – a středočeská policie upozorňuje, že v nich bude pokračovat. Na stavbách se odehrávají poměrně často – nemusí přitom jít jen o velké projekty – přičemž odhalení práce nelegálů tam rozhodně není výjimkou. Dějištěm podobných akcí se však mohou stát třeba i výrobny lahůdek či jiné potravinářské provozy nebo například místa, kde se manipuluje se zásilkami určenými k doručení odběratelům.

Kontrola nelegální práce spadá rovněž do okruhu činnosti celníků. Také oni se zaměřují především na pracoviště, kde je předpoklad odhalení nedostatků nejpravděpodobnější.

Ilustrační foto.
V mobilní toaletě v Mladé Boleslavi našel dělník mrtvého muže