Na sklonku letošního jara se policisté v Milovicích zabývají sérií krádeží, které zlodějům ulehčují sami okradení. Jde o předávání klíčků od vozu mezi dvěma řidiči, kteří se nepotkají. Podle policejní mluvčí Petry Potočné se dohodnou, že řidič nechá druhému klíčky od vozu přímo na předním nebo zadním kole auta. „Zaznamenali jsme dokonce i případ, kdy klíčky byly za stěračem předního okna," říká policistka.

Zloději pak mají jednoduchou práci. Prostě klíčky vezmou, auto si bez násilí otevřou a ukradnou tam, na co přijdou. V milovických případech šlo o příruční tašky, které obsahovaly peníze, doklady a platební karty. „Důrazně upozorňujeme, aby si řidiči podobné metody rozmysleli," doplnila Potočná.

Ilustrační foto
Policisté zachránili život seniorce

Dost často také lidé zapomínají na takové samozřejmosti, jakým je zavření okénka u auta nebo zabouchnutí dveří od bytu. Potvrzují to i zkušenosti mladoboleslavských strážníků. Právě v tomto týdnu hlídka zasahovala v Erbenově ulici, kde si sousedé všimli dokořán otevřených dveří bytu. Protože zvonili marně, obrátili se na městskou policii. Majitelé měli tentokrát štěstí, že strážníci dorazili dříve než zloději. Byt prohlédli a domovní dveře prostě zabouchli.

Ladislav Mařan z Mladé Boleslavi, kterému loni v létě zloděj důkladně prohledal zaparkované auto, takové štěstí neměl. „Stalo se to na parkovišti před marketem v ulici 17. listopadu. Přes den bylo vedro a já neměl auto s klimatizací, takže jsem jezdil se staženými okénky. Zatímco po zaparkování jsem okénko u řidiče vytočil nahoru, na druhé jsem zapomněl. Stálo mě to rádio, startovací kabely a hever," vzpomíná řidič.

Člověk ale ani nemusí zmatkovat, aby dal zlodějům příležitost. Přesvědčila se o tom boleslavská rodina, kterou v létě minulého roku okradl šestapadesátiletý dělník, který pracoval na rekonstrukci jejich domu ve Dvořákově ulici. Využil příležitosti a odnesl si dvě peněženky s hotovostí v různých měnách a zlaté šperky za pětatřicet tisíc korun. Podezření se ale nevyhnul, mimo jiné také proto, že za krádeže už byl v minulosti trestaný.

Ilustrační foto.
Provokace? Nebo dokonce terorismus? Nehoda vlaku spustila vlnu spekulací

Případ podivných milenců

Policisté z Městce Králové na Nymbursku stále vzpomínají na případ, který se stal před sedmi lety. Místní mu říkají případ podivných milenců. V bývalém zemědělském družstvu v Opočnici byla spousta železa i zachovalých strojů, pro které si tam zloději často chodili. Policisté u bývalých kravínů zasahovali často.

Policisté tam vyrazili i po oznámení, že v dílně v bývalém zemědělském družstvu došlo k vloupání. Hned na cestě vedoucí k areálu spatřila hlídka podezřelé auto. „Šlo o škodovku, ve které byl milenecký pár. A zrovna v choulostivé situaci," vyprávějí po letech policisté.

Jeden z policistů zůstal u auta a druhý se šel přesvědčit, jestli v areálu statku není ještě někdo další. A po chvíli skutečně z jedné ze staveb vyběhl další muž. Policista ho sledoval a opakovaně vyzýval, aby zastavil. Muž po zhruba dvou stech metrech skutečně zastavil a vzdal se. „Policista na něho ale celou dobu křičel tak silně, že přišel na dva dny o hlas," smějí se jeho kolegové. Vyšetřování případu ukázalo, že milenecká dvojice v autě byla krycím manévrem, který měl zmást policisty. „Na místo přijeli všichni tři společně. Zatímco jeden šel dovnitř krást, milenci se věnovali své roli," vysvětlují policisté.

Ačkoli období této kultury bylo tím nejdůležitějším obdobím, kvůli kterému doktor Lička se svým týmem před bezmála padesáti lety mšenský výzkum zahájil, nebylo jediným. Vykopávky ve Mšeně totiž odhalily osídlení hned z několika dalších věků.
Archeologové objevili ve Mšeně vzácné nálezy

Milencům se však tento zjevný úmysl nakonec prokázat nepodařilo, a tak jediným podezřelým byl muž, který z místa utíkal. Ten už byl v minulosti za krádeže trestaný. A podivní milenci? Ti snad už takto svérázné křoví nikdy dělat nebudou.

Nebývalou vynalézavost prokázali také dva malí školáci z Mělníka. Takřka přesně před dvěma lety zamířili do místního obchodu, kde chtěli ukrást čokoládu. Věřili, že vymysleli dokonalý plán.

„Osmiletý chlapec v marketu sebral tři čokolády. Měl přitom u sebe dětskou vysílačku, jejímž prostřednictvím ho kamarád varoval, kde se po marketu pohybuje strážný. Sledoval ho zvenku přes skleněnou výlohu," popsala spolupráci malých zlodějíčků policistka. Malý lapka pak bez zaplacení třiatřiceti korun prošel se sladkým lupem kolem pokladen. Oba vynalézavé hochy záhy dopadli místní strážníci a předali je maminkám. Případ dále řešil odbor sociální péče.

Magistrát města Mladá Boleslav.
Město chce spor kvůli Štěpánce řešit soudně