Jakkoli se liší okolnostmi, mluvčí uvedla, že podezřelým hrozí v případě uznání viny a odsouzení až pětileté tresty. Právní kvalifikace je totiž shodná: přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Teprve na posouzení soudu závisí, zda bude – v případě uznání viny – spatřovat rozdíl, jenž by se projevil ve výši případně uloženého trestu.

Omamná látka je omamná látka

Paragraf 283 trestního zákoníku ve svém prvním (nejmírnějším) odstavci stanoví: „Kdo neoprávněně vyrobí, doveze, vyveze, proveze, nabídne, zprostředkuje, prodá nebo jinak jinému opatří nebo pro jiného přechovává omamnou nebo psychotropní látku, přípravek obsahující omamnou nebo psychotropní látku, prekursor nebo jed, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem.“

Takový pohled se vztahuje i na počínání 32letého muže z Čelákovic, který si podle policie pravděpodobně chtěl přivydělat prodejem vlastnoručně vyrobené masti s obsahem konopí. „To vše ale realizoval bez patřičného povolení k nakládání s návykovými látkami,“ uvedla mluvčí.

Zadržení dealera.
VIDEO: Dealer prodával drogy před nádražím. Policisté ho zadrželi hned na místě

Upřesnila, že již koncem loňského roku měl vyrobit konopnou mast a následně ji na sociálních sítích nabízet k prodeji. „Na inzerát se ozvalo několik zájemců, kteří za pomoci masti chtěli léčit kožní problémy. Muž tedy několika osobám mastičku prodal,“ konstatovala Schneeweissová.

Když se o věc začala zajímat policie, podezřelý vypověděl, že nevěděl, že jeho produkt obsahuje účinnou látku delta-9-tetrahydrokanabinol. „Přítomnost THC ale potvrdila odborná expertiza, na kterou byly mastičky zaslány. Obviněný se tedy svým jednáním dopustil trestného činu,“ uvedla mluvčí.

Dřívější potrestání změnu nepřineslo

Shodná kvalifikace se vztahuje i na počínání dvojice mužů, 43letého a o rok staršího, pro něž si policisté došli právě ve chvíli, kdy v rekreační chatce v obci Sluštice společně vařili pervitin. Tomu se měli věnovat nejméně od loňského srpna: podle zjištění policie pervitin připravovali zhruba jednou za měsíc. Výtěžkem z jednoho varu mělo být 20–70 gramů.

Část údajně spotřebovali sami, zbytek prodávali několika dalším uživatelům. Důkazy zajištěné při domovní prohlídce se zdají hovořit jasnou řečí: našly se nádoby a láhve s chemikáliemi, laboratorní sklo i další vybavení.

Ze zadržení drogového dealera.
Živil ho pouze prodej drog. Policie ho dopadla přímo po předávce marihuany

Policisté zjistili, že do drogové trestné činnosti se oba muži zapletli už v minulosti. Starší z nich byl již odsouzen za výrobu pervitinu, k čemuž si také v Polsku obstarával potřebné léky pro další zpracování. „To měl podle policistů dělat i nadále – a dovážet léky z Polska i nyní,“ konstatovala Schneeweissová.