Smrtí dítěte loni 8. srpna vyvrcholily rozpory mezi někdejšími partnery, kteří měli syna ve střídavé péči. Otec však usiloval o to, aby okresní soud dítě svěřil výhradně jemu; exmanželka topící se v dluzích i dalších problémech (která ho nechala vykázat z domu coby pachatele domácího násilí, a dokonce ho nařkla ze znásilnění, jež se však u soudu neprokázalo) nemohla podle něj chlapci nabídnout vše potřebné ke zdravému rozvoji.

Než mohlo padnout rozhodnutí, došlo k tragédii. V chatové osadě, kde matka a syn žili, zasahovali záchranáři i policisté poté, co chlapec zemřel ve vaně.

Ilustrační foto.
Policie vyšetřuje vraždu šestiletého chlapce na Benešovsku

Podle závěrů kriminalistů žena syna utopila, a to zřejmě proto, aby otec nemohl prosadit svou. V tomto směru se alespoň zdají vyznívat rozepsané dopisy nalezené na místě činu; jeden z nich měl být zřejmě určen i expartnerovi, kterému obžalovaná vyčítá údajné násilnické chování, výhrůžky i ovlivňování syna v její neprospěch.

Žena, která samotný skutek nepopírá, nicméně v jednací síni odmítla, že by smrt svého dítěte plánovala. Reagovala prý nepochopitelně, když zašla zkontrolovat syna koupajícího se ve vaně: zatlačila mu hlavu pod vodu a nepovolila, dokud dítě neutonulo. Pak se pořezala na rukou – a chlapce se snažila oživovat, načež si s ním lehla do vany…

K rozhodnutí o vině a případném trestu by trestní senát Roberta Pacovského zřejmě mohl dospět již ve čtvrtek 13. února.

Lupič, zloděj - Ilustrační foto
Kriminalita v kraji vzrostla, objasněnost poklesla. Ne však dramaticky