„Šlo o slovní útoky. Bylo nutné zajistit především bezpečí členů komise," vysvětlil Levý.

Petr Pavel dorazil do volebního štábu, 28. ledna 2023, Praha.
Je rozhodnuto: Mělnicko si za svého prezidenta zvolilo generála Petra Pavla

Podle svědků provokoval členy volebních komisí, byl přitom hlučný a nepříjemný. Sekýroval je třeba za dokumenty na nástěnkách, které byly podle jeho mínění špatně sestaveny, zahrnoval je také nevhodnými poznámkami, především ženy.

Ani o dva týdny dříve při prvním kole prezidentských voleb muž nedal pokoj. Tehdy ovšem žhavil tísňovou linku 158. Potvrdila to policejní mluvčí Vlasta Suchánková. „Oznamovatel volal, že byly poškozeny některé ze státních symbolů. Hned jsme kontaktovali příslušné orgány včetně volebních komisí a následně jsme zjistili, že se oznámení nezakládá na pravdě," uvedla Suchánková. Dalším telefonátem podle ní muž oznámil, že v jedné z volebních komisí je málo členů, také v tomto případě však šlo o lživou informaci.

Muž narušoval pětkrát

Ředitel kralupské městské policie Ladislav Voves připomněl, že během konání prvního a druhého kola prezidentských voleb řešili strážníci pět případů narušení veřejného pořádku a řádného průběhu voleb. Pokaždé šlo přitom o stejného člověka. „Ve všech případech byl strážníky vyzván k opuštění volební místnosti, což vždy dobrovolně učinil," dodal Voves.

Muž, který je známou kralupskou firmou, navštěvuje i radnici, zasedání městských zastupitelů a obchází městské organizace. A všude vyvolává incidenty. Nepříjemné zkušenosti s ním má například Kralupská sportovní, v hale plaveckého bazénu loni napadl ochranku a strážníka. Případem se v listopadu zabýval mělnický soud, proti jehož verdiktu - osmiměsíčnímu trestu vězení s podmínkou na tři roky, pokutě 20 tisíc korun a zákazu vstupu do kralupského sportovního areálu – muž podal odpor, a tak musí následovat soudní líčení. Naplánováno je na březen.

Druhé kolo prezidentských voleb v Mělníku.
Fronty před volební místností. Tak vypadal začátek druhého kola voleb v Mělníku

O případu psal Deník už na sklonku minulého roku, kdy oslovil i nesnášenlivého muže. Ten se ale ke svému chování odmítl vyjádřit. Připustil pouze, že ho štve práce kralupské radnice, přesné důvody ale nevysvětlil.

Jak ukázal druhý volební víkend, problémy se stále opakují. Mluvčí Kralup nad Vltavou Levý Deníku potvrdil, že vedení města plánuje dosáhnout řešení v součinnosti se státní policií a omezit muži vstup do prostor městského úřadu.