Podle policejní vrchní inspektorky Marcely Pučelíkové je to jedna z mála neobjasněných vražd ve Středočeském kraji. „Žádáme veřejnost o pomoc při objasnění okolností úmrtí muže. Hledáme všechny jeho přátele a známé, se kterými se stýkal,“ uvedla Pučelíková s tím, že by se měli přihlásil i ti, kteří ho viděli jezdit kole na začátku dubna roku 2014. Protože právě to byl jeho koníček a hlavní dopravní prostředek.

Mrtvé tělo našli ve vodě v úterý 15. dubna 2014 pracovníci povodí Labe. Mrtvý u sebe ovšem neměl vůbec žádné doklady, peníze nebo mobilní telefon. Byla nařízena soudní pitva a už z předběžných výsledků od lékařů bylo jasné, že se jedná o násilnou smrt. Doba smrti byla stanovena několik týdnů až měsíců před nálezem těla zemřelého.

Trvalo několik týdnů, než se policistům podařilo zjistit, že se jedná o Marcina Jaroslawa Balu z Polska narozeného v roce 1972. Shodou okolností se totiž jeho otisky prstů nacházely v české policejní databázi. „Od července roku 2013 bydlel v Čechách, pronajal si byt na Praze 10 ve Strašnicích,“ vysvětlila Pučelíková. K Mělnicku měl vztah. Už v osmdesátých letech minulého století sem jezdil za svých otcem, který tu pracoval. Do stejné oblasti pak vyjížděl ještě v letech devadesátých.

Naposledy ho svědci viděli na živu 20. března roku 2014. „Od té doby nejsou o jeho aktivitách žádné informace. Víme, že navštěvoval herny a noční kluby. V tomto prostředí by jeho pohyb mohl někdo zaznamenat,“ říká policejní inspektorka.

Marcin Bala při svém pobytu na českém území často používal jízdní kolo. I v době nálezu jeho těla byl oblečen ve sportovním oblečení černé barvy a trekových botách. Bicykl se u něj ovšem nenašel. „Mohlo by se jednat o sportovní jízdní kolo modré barvy, což se nám stále nepodařilo zjistit. Sportovně oblečen však muž chodil poměrně často, tudíž v době před smrtí mohl i nemusel cestovat na kole,“ vysvětlila Pučelíková.

Ilustrační foto.
Řidiče, kteří měli upito, odhalili policisté krátce po sobě

Kriminalisté mají podezření, že se deset měsíců před tím, než bylo jeho tělo nalezeno v Labi, uchýlil do Čech proto, aby se vyhnul trestnímu stíhání za krádež šperků a peněz ve svém bývalém pracovišti. V Polsku byl veden jako pohřešovaný. A od poloviny března už o něm policie nemá vůbec žádné informace. „Proto hledáme kohokoliv, s kým se muž stýkal. Zároveň přivítáme jakékoliv informace související s tímto případem,“ dodala vrchní policejní inspektorka.

Popis mrtvého muže- výška cca 185 cm
- váha 90 kg
- robustní postava, kulatý obličej, krátce střižené špinavé blond vlasy s čelními kouty, hnědozelené oči, pihy
- Používal dioptrické brýle.
- Hovořil polsky.

Závěrečné řeči začaly v úterý u Krajského soudu v Praze v kauze údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje, kde mezi 11 obžalovanými nejviditelněji vyčnívá někdejší hejtman David Rath.
Sejměte obviněným pouta, vyzval Rath u soudu