Cina tehdy ve firmě pracovat jako skladník. Kriminalisté ho obvinili z trestného činu obecné ohrožení.

Soud Cinu v pondělí shledal vinným a poslal ho do vězení na osm let, potvrdil serveru iDnes.cz mluvčí Krajského soudu v Praze Jiří Wažik.

Rozsudek není pravomocný, advokátka odsouzeného si ponechala lhůtu pro odvolání. Sám Cina se k soudu nedostavil.

Požár průmyslové haly v Kralupech nad Vltavou 19. listopadu 2020.
Požár průmyslové haly v Kralupech je pod kontrolou, dohašuje se

Server TN.cz napsal, že Cina měl v plánu založit jen malý požár, ten pak „náhodou“ objevit a vinu svalit na kolegu, o němž prohlašoval, že ve skladu kouří. Oheň se ale nekontrolovatelně rozšířil.

Požár hasilo přes 20 jednotek

Požár v areálu firmy Bidfood v Růžovém údolí v Kralupech nad Vltavou vypukl ve čtvrtek 19. listopadu 2020 po 14. hodině. Hasiči vyhlásili nejprve druhý, později třetí stupeň poplachu. Na místě zasahovalo více než 20 jednotek hasičů. Požár se dlouho nedařilo dostat pod kontrolu a dohašovací práce probíhaly ještě i další den.

Požár průmyslové haly v Kralupech nad Vltavou 19. listopadu 2020.
Požár v Kralupech zničil hlavní výrobnu rybích produktů. Škoda je 150 milionů

„Zásah byl zpočátku veden několika proudy i za pomoci výškové techniky. Hasiči se zaměřili nejen na likvidaci plamenů, ale zároveň zaměřili proudy i na ochranu sousedních objektů. Protože uvnitř bylo uskladněno především velké množství rozličného obalového materiálu, nabýval oheň stále na intenzitě a bylo nutné přivolat další síly. Na pomoc tak vyrazily s cisternami i výškovou technikou další profesionální, podnikové a dobrovolné jednotky. Krátce před půl čtvrtou odpoledne byl stupeň požárního poplachu zvýšen na třetí,“ popsal tehdy zásah mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Škoda byla vyčíslena na více než 200 milionů korun.

Balírna Bidfood Kralupy nad Vltavou je opět v provozu.
Původní balírna ryb v Kralupech vyhořela. Na jejím místě vyrostla nová a větší

Po dvou letech vyrostla v Kralupech nová hala. „Nová balírna čerstvých ryb má plochu 2 500 metrů čtverečních, je tak o 1000 metrů větší než původní budova, která stála před požárem na stejném místě,“ uvedl Pedrag Bilić, ředitel výrobního závodu Bidfood v Kralupech nad Vltavou s tím, že výstavba vyšla na 400 milionů.