Takto se obohacovali po dobu nejméně dvou měsíců. „Působili nejen na Nymbursku, ale celkem v šesti okresech. Například na Kolínsku, Královéhradecku či Pardubicku. Registrujeme kolem 30 případů, které mají na svědomí. Všechny se staly v rozmezí dvou měsíců, od poloviny březny do poloviny května,“ řekl nymburský policejní rada Marek Šmíd.

Zlodějským bratrům je 44 a 38 let. Jeden z nich je dokonce v současné době v podmínce, ale i druhý už má se soudy vlastní zkušenost. Na krádeže se pečlivě připravovali. U jednotlivých případů střídali dvě osobní auta a používali kradené poznávací značky. „Když obhlíželi auta před školou, nechali být ta, ve kterých skrz okénko nic neviděli. Tam, kde něco viděli, například kabelku, okamžitě se do auta vloupali a věci ukradli. Vždy se jednalo o akci trvající několik vteřin,“ uvedla policejní mluvčí Petra Potočná.

O tom, že jim nechyběla drzost, svědčí i případ z Městce Králové. V tomto případě rovněž ukradli z auta ženě kabelku, ve které měla klíče od domu. „V době, kdy žena byla na policii ohlásit krádež kabelky s klíči, vnikli pomocí klíčů do jejího domu, který vykradli. Odnesli mimo jiné elektroniku,“ doplnila policejní mluvčí.

K nehodě došlo po páté ranní na kruháku ve směru na Všechlapy.
Srážka autobusu s kamionem si vyžádala 10 zraněných

Poté, co se případy začaly množit, napsal policejní rada Marek Šmíd dopis starostům a ředitelům škol, aby upozornili rodiče na to, že ke krádežím a vloupáním do aut u škol dochází a byli v tomto ohledu opatrnější. Rozšíření zprávy pak skutečně zabralo, rodiče byli při odvádění potomků do škol a školek opatrnější. „Obecně platí, že v autě není dobré nechávat jakékoliv cenné věci. Už trochu otřepaná fráze mluví o tom, že auto není trezor a i na uvedeném příkladu se to jasně potvrzuje. Zloději se ve většině případů snaží dostat do vozu ve chvíli, kdy vidí, že uvnitř něco leží,“ vysvětluje policejní mluvčí.

Kriminalisté se dostali povedené bratrské dvojici brzy na stopu. Spolupracovali i s dalšími kolegy z jiných regionů. Klíčová pak byla spolupráce s kolínskými kolegy, kterým se oba muže podařilo zadržet. Staršímu bylo po vyslechnutí a dalších úkonech sděleno podezření ze spáchání čtyř druhů trestných činů, mladšímu o jeden méně. Kromě krádeže se jedná například o porušení domovní svobody či poškození cizí věci. „Celková škoda byla sečtena v případě krádeží na 230 tisíc korun. Dalších 60 tisíc korun je škoda na poškození věcí. Staršímu z mužů v případě prokázání hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi, u mladšího muže je sazba o něco nižší,“ konstatovala policejní mluvčí.

Sazenice připravené na poli k zasetí.
Chystal se zasít políčko konopí

A ještě na jednu věc chtějí policisté v souvislosti s tímto případem upozornit. Při několika krádežích kabelky našli zloději v peněženkách platební karty a u nich napsaný PIN. Nebyl pak problém vybrat z bankomatu zajímavé sumy. „Opakovaně upozorňujeme na to, aby lidé hesla a kódy nenosili u sebe, výrazně pak zlodějům zjednodušují práci,“ uzavřela Potočná.

Fakta o případu:
- krádeže bratři podnikali během dvou posledních měsíců
- obhlíželi si auta u škol a školek
- vloupali se jen do těch, ve kterých něco viděli
- policie eviduje zhruba 30 případů, které mají na svědomí
- škoda krádežemi byla vyčíslena na 230 tisíc
- staršímu zloději, který byl v podmínce, hrozí až 5 let za mřížemi

Cyklistu srazil vlak.
Do cyklisty vrazil na přejezdu u Depa vlak
Statik vyzval radnici k zavření plaveckého bazénu. Do toho současného se tak už veřejnost zřejmě nikdy nepodívá.
Co dál s bazénem? Není jasné, zda bude nový