Hasiči v Česku vyjížděli k více než 700 zásahům souvisejícím s bouřkami. Nejvíc počasí zaměstnalo hasiče v Plzeňském, Jihočeském a Pardubickém kraji, dále ve středních Čechách a také na Vysočině, uvedli na twitteru.

Problémy se objevily také na železnici, hlavně v Plzeňském a Jihočeském kraji, ale i ve středních Čechách nebo na Vysočině. Omezen, nebo i úplně přerušen byl provoz kvůli bouřkám postupně asi na dvacítce tratí v Česku. "Jsou popadané stromy na kolejích a jsou stromy i v trakčním vedení, takže opravy potrvají delší dobu," řekla ČTK mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

 Omezen byl kvůli počasí i provoz na hlavním koridoru mezi Prahou a Kolínem po poruše zabezpečovacího zařízení ve stanici Poříčany, což se dotklo i řady rychlíků. Část spojů ale může úsek objíždět přes Lysou nad Labem. Místy byl podle Friebové přerušen provoz preventivně kvůli silnému větru.

Situaci na Plzeňsku sledujeme zde: 

Zásahy hasičů u událostí spojených s přívalovým deštěm. Zasaženo je Rokycansko, Plzeň město, Plzeň jih, Domažlicko a Klatovsko.
Silné bouřky dorazily i do Plzeňského kraje. Voda a padlé stromy zavřely silnice

Silná bouřka se odpoledne přehnala přes Plzeňský kraj. Mezi 17:00 a 18:00 spadlo nejvíce srážek v Nezvěsticích, které se nacházejí jižně od Plzně. Za hodinu tam přibylo 21,4 milimetru vody. Vydatně napršelo i v Klatovech (20,8 milimetru) či v Chudenicích na Klatovsku (16,7 milimetru).

Kvůli rozmarům počasí hasiči nejčastěji odčerpávali vodu nebo odstraňovali popadaná stromy. Na Klatovsku a na Plzeňsku je v důsledku bouře také přerušený provoz na dvou železničních tratích. 

"Evidujeme mimořádnou událost na úseku Ždírec u Plzně - Nepomuk, kde je spadlý strom v kolejišti, a mezi Klatovy a Švihovem, kde je zaplavená trať po bouřce," uvedla ve čtvrtek večer pro ČTK Nela Friebová ze Správy železnic. 

Na projíždějící auto spadl strom 

V jižních Čechách si silná bouřka vyžádala i oběti na životech. Nedaleko obce Čížová na Písecku totiž mohutný vítr vyvrátil strom, který spadl na projíždějící auto. Podle prvotních informací nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě značky fiat cestovaly i dvě nezletilé děti, které utrpěly zranění a byly převezeny do nemocnice. 

Více o bouřkách v jižních Čechách najdete zde: 

Následky bouřky v Českých Budějovicích na Pražském předměstí.
Na jih Čech dorazily prudké bouřky, dva lidi v autě zabil spadlý strom

"Okolnosti této dopravní nehody jsou tragické. Na místě jsme zjistili, že muž a žena, kteří při nehodě přišli o život, zastavili a nabídli pomoc dětem, které se i s rodiči schovávali před bouří. Děti nastoupily, rodiče zůstali venku a za pár minut spadl na auto strom," uvedla mluvčí jihočeské policie Štěpánky Schwarzová.

Na některých místech hrozí záplavy 

Silné bouřky zvedly hladiny některých řek na povodňové stupně. Nejvážnější situace byla v pátek ráno na východě Plzeňského kraje, a to v povodí Úslavy a Klabavy. Právě tam hrozí v nejbližších hodinách extrémní nebezpečí záplav. Kolem páté hodiny ráno platil třetí povodňový stupeň na Úslavě v Koterově, druhý na Klabavě v Hrádku a první na dalších osmi místech.

V Pardubickém kraji vystoupala na první povodňový stupeň Loučná, ve Středočeském kraji Botič. 

Silná bouřka v okolí Čížové podle ní způsobila pád několika stromů. Dodala, že následky počasí komplikují provoz na řadě jihočeských silnic. Například v centru Českých Budějovic hasiči odstraňovali popadané větve. Od 17:30 měli kvůli bouřce zatím 40 výjezdů. "Nejzasaženější je Písecko a Českobudějovicko," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Středočeští hasiči zasahovali kvůli bouřce převážně na Příbramsku, kde odstraňovali stromy spadlé ze silnice nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů. V Příbrami museli také odčerpávat vodu ze zaplaveného parkoviště.

Do večera hasiči v regionu zaznamenali do 25 případů souvisejících s počasím, z toho více než polovinu v okrese Příbram, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.

Jak počasí potrápilo střední Čechy? Čtěte zde: 

Odčerpávání vody. Ilustrační foto
Ohlášené bouřky udeřily. Tentokrát bylo třeba častěji čerpat vodu

Horší situace byla večer také v okrese Praha-východ a na Mladoboleslavsku. Například v Říčanech u Prahy auta obtížně projížděla podjezd pod železniční tratí, vozovka tam byla také zaplavená.

Také v Praze hasiči do 21:00 vyjížděli k 45 událostem kvůli silnému dešti, většinou odčerpávali vodu, která natekla do budov či zaplavila silnici. V Mokřanské ulici ve Strašnicích museli pomoci autu, které uvízlo v laguně na vozovce. Jednotky také odstraňovaly popadané stromy a větve. "Bouřka nejvíce zaměstnala hasiče na jihozápadě, posléze na severovýchodě Prahy," uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči evakuovali dva tábory

Pardubickým a Královéhradeckým krajem se ve čtvrtek večer přehnala prudká bouřka. Jak rychle přišla, tak rychle odešla, za sebou ale zanechala popadané stromy či vyplavené sklepy. Špatná je situace hlavně na Svitavsku a Hlinecku, u Liberk na Rychnovsku a Vernéřovic na Náchodsku pak hasiči evakuovali dva dětské tábory. 

"V Královéhradeckém kraji nyní řešíme přes padesát událostí a jejich počet stále roste. Jedná se hlavně o popadané stromy. Evakuujeme také dva dětské tábory - u Liberk na Rychnovsku a Vernéřovic na Náchodsku. Děti jsou v pořádku, nemáme hlášeno žádné zranění," uvedla mluvčí krajských záchranářů Martina Götzová.

Kvůli silným bouřkám se v Královéhradeckém a Pardubickém kraji rovněž ocitlo asi čtyřicet tisíc domácností bez elektřiny. V regionu je 35 poruch na vysokém napětí.

Na některých místech Vysočiny napršelo za hodinu i přes dvacet litrů na čtvereční metr, nejvíce deště přitom evidovali na Jihlavsku a Žďársku. V Brtnici na Jihlavsku napršelo 22 litrů na čtvereční metr, v Kadově na Žďársku to bylo 23 litrů a v Počátkách na Pelhřimovsku ještě o litr víc. 

Pelhřimovský viadukt pod vodou. Situaci na Vysočině sledujeme zde:

Voda pod viaduktem v Pelhřimově.
Bouřka na Vysočině: Pelhřimovský viadukt opět po vodou

Vodu museli na Jihlavsku čerpat v Kamenici. Za Stonařovem směrem na Brtnici zanesla bouře na silnici bahno a kameny. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové zůstala silnice s opatrností průjezdná. Ve Fryšavě pod Žákovou horou na Žďársku museli hasiči čerpat vodu se zaplavené garáže. Přímo ve Žďáru nad Sázavou kontrolovali odtoky kanalizace. Stromy odstraňovali například ve Starém Telečkově nebo v Novém Městě na Moravě.

Varování meteorologů 

Varování před bouřkouVarování před bouřkouZdroj: CHMIMeteorologové upozorňovali, že část republiky od jihu Čech přes Vysočinu a východní Čechy mohou během odpoledne a večera ojediněle zasáhnout extrémně silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, nárazy větru o rychlosti sto kilometrů za hodinu a velkými kroupami. 

Ve zbytku země hrozí velmi silné bouřky s výjimkou Karlovarského a Ústeckého kraje, kde mají být bouřky a s nimi spojené nebezpečné jevy o něco slabší. Po intenzivních deštích se mohou rozvodnit některé menší řeky a potoky, větší nebezpečí záplav bude v Čechách.

Na jižní Moravě padaly teplotní rekordy. Více zde:

Tropické teploty kolem třiceti stupňů v centru Brna nutí lidi ochlazovat se různými způsoby.
Na jižní Moravě padaly letité teplotní rekordy. Někde naměřili i 36 stupňů

Během noci by měla bouřková činnost slábnout, na Moravě a ve Slezsku se silné bouřky mohou výjimečně vyskytnout ještě v pátek odpoledne a večer.