Podle spánkové laboratoře Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) lidé stráví ve spánku až jednu třetinu života. Spánek patří mezi základní lidské potřeby stejně jako jídlo a pití a zásadně ovlivňuje celkové zdraví člověka. S krátkodobou poruchou spánku se alespoň jedenkrát za život setkal skoro každý, chronicky jí trpí 15 až 30 procent populace.

Škola - ilustrační foto.
Speciální osvětlení ve třídách pomáhá. Žákům se rázem zlepšil prospěch

Titulní strana magazínuZdroj: DeníkA co nám tedy nedá spát? Když pomineme hluk, mohou to být třeba psychické problémy, stres, ale i prostá potřeba jít se vyčůrat. Postrachem ložnic a častý důvod partnerských hádek je i chrápání. To bohužel patří mezi časté problémy mužů i žen a týká se stále větší části populace. Odborníci uvádějí, že jím trpí až 40 procent mužů a ve středním a starším věku postihuje i poměrně významné procento žen.

Podle odborníka na spánkovou medicínu MUDr. Jana Kastnera z Perfect Clinic vzniká chrápání při dýchání vibracemi měkkých tkání hltanu. Během spánku je totiž sníženo napětí svalů, které tvoří svalovou trubici, skrze kterou dýcháme. Menší měrou se na chrápání mohou podílet i vnitřní partie nosu při větším vybočení nosní přepážky nebo při chronické rýmě.

Celý článek čtěte v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Jste skřivan, nebo sova?
Ponocování je nebezpečnější, než se myslelo. V těle nadělá velkou paseku

V magazínu Víkend také najdete:

- Zdraví: Mozkový nádor
- Velká zimní soutěž o večeři pro dva z Maurerova výběru

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.