Lidé po pozitivním PCR testu a prodělání nákazy variantou omikron se nebudou muset po dobu třiceti dnů testovat ve škole či zaměstnání a nebudou muset absolvovat karanténu v případě, že se dostanou do rizikového kontaktu s nakaženým člověkem. „Myslím si, že je to velmi dobrá zpráva,“ soudí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 

Opatření platí od chvíle schválení vládou, tedy od středečního odpoledne. „Ode dneška platí. Hlavní hygienička bude informovat hygieny jak postupovat. Opatření by se mělo týkat již těch, kteří jsou teď v izolaci,“ doplnil Válek.

Odebrané vzorky na koronavirus. Ilustrační snímek
Téměř čtyřicet tisíc případů. Denní přírůstek podruhé v řadě překonal rekord

Omezení platnosti očkování proti covidu-19 na devět měsíců po 15. únoru se bude týkat jen dospělých. Přeočkováním se platnost prodlouží na zatím neomezenou dobu. Stejná pravidla budou platit pro covidové certifikáty v celé EU. Podle informací ministerstva zdravotnictví je z milionu lidí, kteří už byli očkovaní před více než devíti měsíci, ale zatím nemají posilující dávku, zhruba 120 tisíc.

„Opatření jsme se rozhodli zavést až od poloviny února. Chceme ty, kteří mají možnost se naočkovat boosterovací dávkou, ještě jednou vyzvat prostřednictvím SMS zprávy. Dáváme jim tento prostor 14 dnů,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Na přelomu února a března by Česko mohlo zahájit očkování novou vakcínou Novavax. „Je to kvalitní vakcína. Já osobně jsem sice očkovaný mRNA vakcínou a věřím jim, stejně jako moje rodina. Ale i vakcína Novavax je kvalitní a víme, že někteří lidé na ni čekají,“ řekl Válek.

Fiala: Pandemie vyvrcholí příští týden

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku překonal v úterý podruhé v řadě rekord. Nově nakažených bylo více než 39 tisíc. Mírně dokonce stoupl i počet hospitalizovaných, který dosud v mezitýdenním srovnání klesal. V nemocnicích bylo k úterku 1781 lidí s covidem-19, o 41 hospitalizovaných více než předchozí týden. Dále však klesal počet vážně nemocných. 

Prázdná třída ve škole. Ilustrační foto.
Sněmovna schválila možnost volna ve školách kvůli covidu. Trvat může až 10 dnů

V posledních dnech byl rekord v denním počtu nově potvrzených případů covidu-19 za celou dobu epidemie překonán už 18. ledna, kdy přibylo 28 494 nakažených. Znovu rekord padl tento týden v pondělí, kdy bylo zaznamenáno 30 367 případů nemoci. Ministr Válek řekl v neděli České televizi, že epidemie covidu bude v tomto týdnu vrcholit. Předpokládal, že začátkem týdne by se počet nových nákaz mohl dostat až na 50 tisíc denně a ve středu na 80 tisíc.

„Očekáváme, že pandemie omikronu v příštím týdnu dospěje ke svému vrcholu. Sledujeme všechny údaje a přistupujeme k nim s vědomím, že tu s nemocí covid-19 budeme muset žít,“ uvedl premiér Fiala. „Víme, že v České republice je dnes prakticky ze 100 procent varianta omikron,“ doplnil Válek.