Havel kupříkladu při osvobození syna Věry Čáslavské nebo chartistky Marty Chadimové. Klaus čelil kritice především kvůli amnestii, ale veřejnost nesla nelibě i milost podnikateli Zdeňku Kratochvílovi nebo ředitelce Metropolitní univerzity Anně Benešové. Současná hlava státu Miloš Zeman vzbudil odpor prominutím pravomocného trestu správci Lesní správy Lány Miloši Balákovi či části podmínky Janě Nečasové.

Zdroj: Deník

Není potvrzeno, zda žádal premiéra Petra Fialu o zastavení trestního stíhání svých spolupracovníků v kauze skartace dokumentů o Vrběticích a úniku informací ze zprávy BIS. Na tyto spekulace Deníku N předseda vlády dosud nereagoval.

Premiér Petr Fiala.
Prezident nikoho do války nezatáhne. Nemá jak, upozornil premiér Fiala v debatě

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Vládní priority v oblasti justice jsou ovšem jinde, byť ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na své nedávné návštěvě Jihočeského kraje představitele soudů a státního zastupitelství ujistil, že „současná vláda žádné radikální změny v justici nechystá“. Přesto musí splnit několik závazků, na něž upozorňují hlavně protikorupční organizace. Jde o novelu zákona o státním zastupitelství, která by měla posílit nezávislost celé soustavy a zrušit odvolatelnost její hlavy pouze na základě vládní libovůle.

Na schválení čeká i předpis o oznamovatelích korupce či o lobbingu. Naopak ministr vnitra Vít Rakušan už oznámil, že rušení deseti tisíc zastaralých a nepotřebných právních norem typu zákona o výrobě chleba z roku 1930 je na spadnutí.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.