Příspěvek koluje po českém internetu v různé podobě, vyznění ale je vždy stejné. „Ukrajina nám od 1. 4. 2022 zvedla tranzitní poplatek za průchod ropy o třetinu. To je zřejmě poděkování do Zelenského za to, že jsme jim poslali zbraně a že pomáháme zabezpečit ukrajinské uprchlíky finančně, zdravotně, ubytovat a tak podobně. Ovšem tuhle informaci vám zaprodaná média neřeknou,“ stojí ve lživém příspěvku.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Atentát na novináře? Ruská média píší příběhy hájící Kreml. Ale falšují realitu

Ministerstvo průmyslu a obchodu jakékoliv zvýšení poplatků striktně vylučuje. „Ropu pro rafinérie zajištuje společnost Orlen Unipetrol, respektive její mateřská společnost polská PKN Orlen. Na území Ukrajiny ropovody spravuje společnost Naftogaz, který nemá pravomoc jednostranně zvýšit ceny. Ceny jsou stanoveny smlouvami, a ta aktuální nebyla revidována od roku 2019,“ potvrdil na dotaz Deníku mluvčí ministerstva Marek Vošahlík.

Nástroj ruské propagandy 

Stejná fake news už o něco déle koluje po slovenských sociálních sítích. Pravdivost vyvrátila společnost Transpetrol, která přepravu ropy pro Slovensko zajišťuje. „Slovenská republika neplatí žádné tarifní poplatky za tranzit ropy ukrajinským územím. Jde o poplašnou zprávu, jejímž cílem je pobouřit slovenskou společnost,“ vyjádřila se firma.

Slovenská policie pak potvrdila, že se jedná o nástroj ruské propagandy. „Hoax se začal šířit na sociální síti Telegramu, a to i ve slovenské verzi. Dostali ho tam lidé, kteří jsou přímo placení Kremlem,“ uvedli policisté.

Ukrajinský voják u mrtvého civilisty.
Byla ukrajinská Buča operací pod falešnou vlajkou? Známá fakta mluví proti

Podle Mezinárodního měnového fondu válka způsobí letošní pád ukrajinské ekonomiky až o 35 procent. Ukrajina o peníze, nejen na zbraně, ale také pro vyplácení důchodů či na platy učitelů, žádá spojence otevřeně. Pokud by vsadila na sílu a rozhodla se „zahojit“ navýšením obchodních poplatků, nemá k tomu nástroje.

Obchodní vztahy jsou, bez ohledu na válku, ošetřené smluvně. „Mezi EU a Ukrajinou platí dohoda o clech DCFTA (hluboká a komplexní zóna volného obchodu). Ani tato dohoda nebyla nijak změněna,“ zdůraznil mluvčí resortu Vošahlík.

Deník proti fake news.Deník proti fake news.Zdroj: DeníkObchod mezi Českou republikou a Ukrajinou se pomalu vzpamatovává z počátečního útlumu, přestože na začátku konfliktu většina českých firem kvůli bezpečí ze země odešla. Obnovily se již dodávky zdravotnického, veterinárního a zemědělského zboží. „Z Ukrajiny do České republiky stabilně plyne zboží z těch oblastí, které nejsou zasažené válečným konfliktem. Část firem uvažuje o obnově fungování v západní části země,“ dodal Vošahlík.