Od začátku epidemie mělo v České republice pozitivní test na koronavirus 933 361 lidí. Více než 808 tisíc z nich se již vyléčilo. V zemi je tak aktuálně zhruba 110 tisíc nakažených, většina má mírný průběh. V těžkém stavu je v nemocnicích 1052 pacientů.

S covidem-19 dosud zemřelo 15 270 lidí. Nejvíce obětí bylo v listopadu, a to 4951. V prosinci jich ministerstvo zaznamenalo 3353. V tomto týdnu bylo zatím 622 úmrtí, na pátek připadá 62 zemřelých. Při dalších aktualizacích ale obvykle tyto údaje rostou. Méně než 100 obětí za den bylo v Česku naposledy 20. prosince, v lednu se většinou denní počet zemřelých pohyboval nad 150.

V záložní nemocnici na BVV začalo očkování proti covidu 19.
Jak se očkuje v krajích: ministerstvo zveřejnilo podrobnější data. Podívejte se

V tomto týdnu ubylo v nemocnicích zhruba 800 covidových pacientů. V pondělí bylo s nákazou hospitalizováno téměř 7000 lidí. Právě uvolněním kapacity nemocnic podmiňují někteří vládní představitelé přechod do mírnějšího stupně protiepidemických opatření. V Česku nyní platí nejpřísnější pátý stupeň. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pro rozvolnění musí být v nemocnicích maximálně 3000 lidí s covidem. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek míní, že pokles k této hranici potrvá ještě nejméně tři týdny.

Podíl pozitivních testů v pátek klesl z 30 na zhruba 26,7 procenta. Dostal se tak pod sedmidenní průměr, který činí 28,6 procenta.

Nákaza v poslední době nejvíce zasáhla Trutnovsko a Chebsko. Na Trutnovsku evidují za uplynulých sedm dní 1213 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na Chebsku to je 959 nakažených. Relativně nejlépe na tom je naopak Chomutovsko s 218 případy nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Index PES klesl

Mezi seniory nad 65 let je za poslední dva týdny 952 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Index PES se snížil kvůli tomu, že se tento průměr dostal pod tisícovou hranici. Reprodukční číslo se naopak zvýšilo o setinu na 0,87.

Index rizika se počítá také podle průměru nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny a podílu hospitalizovaných s covidem-19. Obě tato kritéria už několik dní klesají.

Index se ve čtvrtém stupni drží od minulého čtvrtka, kdy klesl na 75 bodů. Od neděle pak byl tři dny na 70 bodech, ve středu se o tři body zvýšil. Důvodem byl právě nárůst reprodukčního čísla nad hranici 0,8. Na začátku ledna se dostalo na hodnotu 1,45, poté začalo klesat až na nedělních 0,68. Od té doby roste.

Žena s respirátorem v Praze
Povinné respirátory v obchodech a MHD: Vláda si počká na výsledky z Německa

Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni. Vláda zatím navzdory vývoji indexu PES rozvolnění neplánuje. Pátý stupeň bude zřejmě platit ještě nejméně do půlky února, mohla by se ale obnovit docházka posledních ročníků do škol. Aktualizaci opatření systému PES, která by měla v Česku platit od 1. února, vláda projedná v pondělí.

Ve výpočtu indexu chce kabinet zohlednit také stav v přetížených nemocnicích. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zmírnění opatření podmiňuje tím, že pacientů s covidem nebude více než 3000, což se stalo naposledy v polovině října.

V posledních dnech bylo s covidem v nemocnicích více než 6000 lidí. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v pátek uvedl, že pokles hospitalizací na 3000 potrvá ještě nejméně tři týdny.

Proti novému koronaviru se v Česku od 27. prosince očkuje. Zdravotníci dosud aplikovali 187 889 dávek vakcíny. V pátek očkovali 12 674 lidí, nejméně tento týden. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 02:00. Při dalších aktualizacích ale obvykle bývají tato čísla revidována.