Nálety netopýrů hvízdavých do bytů jsou podle statistik Národní sítě záchranných stanic problémem zejména Plzně. Zdejší záchranná stanice každoročně v srpnu a září pomáhá vysvobozovat z bytů stovky netopýrů. „Není neobvyklé, že pootevřeným oknem vlétne do bytu třeba 200 netopýrů,“ sdělil Petr Stýblo, koordinátor Národní sítě záchranných stanic.

Dalšími městy, kde se netopýři „squatteři“ ve velkém tradičně vyskytují, jsou Brno, Liberec, Jablonec, Karlovy Vary či České Budějovice. Ale přibývají další. „Za posledních pět let řešily záchranné stanice celkem 161 netopýřích invazí, při kterých z bytů zachraňovaly 4602 netopýrů,“ spočítal Stýblo.

Korálovka pruhovaná
Invazní druhy v EU: Na seznam přibudou korálovka, ryby i hmyz

Mnohdy jde o skupiny nezkušených mláďat. Vesměs netopýry hvízdavé. Proč právě oni v této době navštěvují lidská obydlí, vědci dosud s jistotou nerozluštili. „V takové invazi netopýrů hvízdavých jsou převážně mláďata. Tvoří až devadesát procent, zbytek pak jsou dospělci. Asi nejpravděpodobnější hypotéza, proč k tomu dochází, je, že jim domy připomínají skalní věže a stěny, což jsou místa, kde se při podzimní migraci páří. Zřejmě to mají nějak geneticky zakódované, a když nejsou k dispozici skutečné skály, nalétávají do bytů,“ vysvětluje Daniel Horáček z Českého svazu ochránců přírody.

Ostré zuby? Jen v ohrožení

Ne vždy je přitom nutné hned zavolat záchrannou stanici. Dokud je v noci teplo, stačí zhasnout, otevřít okna dokořán a netopýry nerušit. Odlétnou obvykle sami. Pokud ne, i laik může netopýry posbírat a za soumraku vypustit ven.

Podpořit záchranné stanice lze prostřednictvím veřejné sbírky Zvíře v nouzi.

Ideální je pochytat netopýry až ráno, kdy jsou téměř nepohybliví. Nutné ovšem je prohlédnout v bytě všechny škvíry, podívat se za obrazy, do váz či hrnečků. „Netopýra chytnete nejlépe tak, že zvíře lehce přehodíte hadrem (například utěrkou), jemně uchopíte a i s hadrem a vložíte do papírové krabice, kterou umístěte na vyvýšené místo. Odtud může netopýr odletět a zároveň se na něj nedostanou jiná zvířata včetně domácích mazlíčků. Nikdy netopýry nechytejte holou rukou. Z netopýrů netřeba mít obavy, všechny ty fámy o zamotávání se do vlasů a podobně jsou jen pověsti, sami o sobě nikomu neublíží, ale v případě pocitu ohrožení se samozřejmě budou bránit a mají spousty ostrých zoubků,“ upřesňuje Horáček.

Pokud netopýr ani po několika hodinách neodlétne, je na čase zavolat odborníkům ze záchranných stanic.

Radost všem návštěvníků a obyvatelům komunitních zahrad udělají krmítka a pítka pro ptáky.
Zvířata trpí suchem. Pomůže jim miska s vodou

Problém pro netopýry i uživatele nemovitosti nastává tehdy, pokud se netopýři dostanou do místností, kde dlouhodobě nikdo není, například na chalupách či v době dovolené. Návrat do takové místnosti bývá potom dost šokující - trus, moč a uhynulí netopýři. „Vůbec nejhorší pastí je špaletové okno. Lidé odjíždějící na dovolenou nechají na větrání otevřenou vrchní ventilačku, tou netopýři naletují dovnitř, ale významná část zapadne dolů mezi okna, odkud se už nedostanou ven,“ upozorňuje Daniel Horáček.

Pastí se ale stává i obyčejná ventilačka v paneláku. Pomoci mohou na noc sítě proti hmyzu, při odjezdu na více dnů nenechávat otevřená nezajištěná okna ani ventilační štěrbiny.

Odborníci z Českého svazu ochránců přírody zdůrazňují, že tato opatření jsou užitečná nejen pro majitele bytů a pro netopýry, ale i pro zvířecí záchranáře. Ti nemají sílu v sezoně, kdy řeší i jiné případy, než zatoulané netopýry, vyjíždět mnohdy opakovaně k desítkám případů netopýřích invazí.