„Doručení příkazu k omezení svobody mobilním telefonem popírá dosavadní principy vydávání a doručování rozhodnutí orgánů veřejné moci. Neposkytuje občanům dostatečnou právní jistotu,“ uvedla pro Deník kolínská advokátka Monika Čírtková.

Legislativa se podle ní snaží reagovat na předcházející soudní rozhodnutí, která dosavadní praxi kritizovala. Cestu ale nepovažuje za správnou. „Očekávám, že kritice bude novela podrobena i v Senátu, a bude-li v této podobě přijata, své k ní jistě řekne i Ústavní soud,“ dodala.

Restaurace U Zlaté hvězdy v Benešově.
Konec kontrol. Prokazování covidovými certifikáty přestane platit od čtvrtka

Podle slov právního teoretika Jana Wintra jsme měli možnost vybrat si ze dvou ne úplně dobrých možností. „Buď pokračovat v nezákonné praxi, nebo vymyslet náhradní řešení, aby hygienické stanice mohly zvládat vyřizovat množství karantén a izolací,“ uvedl s odkazem na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten dosavadní praxi, kdy se podle Wintra SMS od hygieny tváří, že ukládají karanténu či izolaci, odmítl jako nezákonnou.

Vládní novelu podle něj vylepšil poslanecký pozměňovací návrh s třídenní lhůtou na vyřízení případných výhrad krajskou hygienickou stanicí. „Akorát je nutný ústavně konformní výklad, že v takovém případě už uložení karantény či izolace hygienici musí oznámit s odůvodněním. Představa, že po třech dnech pošlou stejnou esemesku, jde proti účelu zákona,“ dodal.

Komunikace s robotem

Expert na zdravotní právo Ondřej Dostál připomněl, že před covidem karantény a izolace nařizovali i ukončovali, na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, lékaři či hygienici. „Dnes se nenařizují, protože formou SMS či telefonem je to jen doporučení,“ řekl. S člověkem navíc „komunikuje“ pouze automat, aniž by ho viděl a v případě infekční nemoci oddělil od ostatních. „Izolace vykonávaná ve sdíleném bytě není izolací,“ uvedl Dostál pro Deník.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Vláda chystá další rozvolňování. Rakušan: Situace je dál vážná, ale zlepšuje se

Politici nyní tuto praxi vtělili do zákona na drsno. „Nabourali tím zásady o doručování úředních úkonů, protože SMS není spolehlivý způsob doručení,“ řekl. Technických zádrhelů může být podle něj mnoho – esemeska nemusí přijít, člověk může střídat sim karty nebo mít firemní mobil. Když bude někdo v době izolace přistižen venku, podle Dostála nastane problém prokazovat, zda o tom, že mu byla nařízena, vůbec věděl.

Se stávající podobou novely pandemického zákona má problém i část koaličních senátorů. Ti se jí budou zabývat ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) naopak za návrhem stojí. „Musíme mít legislativu, která nám umožní zasahovat včas, preventivně a takovým způsobem, že to bude mít co nejmenší škody nejenom na hospodářství, ale především na občanech České republiky,“ uvedl.