V posledních dnech byl rekord v denním počtu nově potvrzených případů covidu-19 za celou dobu epidemie překonán už 18. ledna, kdy přibylo 28 494 nakažených. Znovu rekord padl tento týden v pondělí, kdy bylo zaznamenáno 30 367 případů nemoci. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl v neděli České televizi, že epidemie covidu bude v tomto týdnu vrcholit. Předpokládal, že začátkem týdne by se počet nových nákaz mohl dostat až na 50 tisíc denně a ve středu na 80 tisíc.

Omikron zavírá školy. Žáci přechází na distanční výuku.
PŘEHLEDNĚ: Omikron zavírá školy. Jak a kde rodiče požádají o krizové ošetřovné

V Česku se nyní šíří nakažlivější varianta koronaviru omikron. V poslední době tak narůstalo i množství případů opakované nákazy u již dříve pozitivně testovaných lidí, které ministerstvo nezahrnuje do denního přírůstku nakažených. V úterý ale počet opakovaných nákaz klesl, a to oproti předchozímu týdnu přibližně o třetinu na 2459 případů.

Rostlo nadále tzv. incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu-19 za posledních sedm dní na každých 100 tisíc obyvatel. K dnešku se z úterních 1585 zvýšilo na 1689 případů. Incidenční číslo vzrostlo ve všech regionech. Nejvyšší je nadále v Praze s 2618 případy a nejnižší na Vysočině s 1063 případy.

Stále však klesá tzv. reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie. Z úterní hodnoty 1,46 se podle tiskové zprávy na webu ministerstva k dnešku snížilo na 1,37. Číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, se tak snížilo už počtvrté v řadě. Ještě v sobotu dosahovalo hodnoty 1,99. Dokud se reprodukční číslo drží nad hodnotou jedna, znamená to nadále zrychlování šíření nákazy.

V úterý klesl stejně jako v pondělí počet testovaných na koronavirus. Provedeno bylo asi 105 tisíc PCR testů a 26 tisíc antigenních, což bylo dohromady zhruba o 9000 méně než před týdnem. Kvůli rekordnímu nárůstu množství nově nakažených se ale dál zvyšovaly podíly potvrzených případů covidu-19 na počtu provedených testů.

Odběry pro testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Další změna? Po prodělání covidu 30 dní bez testování i karantény, navrhne Válek

U preventivních a plošných testů, kterých je prováděno nejvíce, podíl pozitivně testovaných vzrostl z 11,97 procenta za předchozí úterý na 20,18 procenta, což je nejvíce od 4. listopadu 2020. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních z 22,99 procenta na 32,13 procenta, což je nejvyšší podíl od 1. ledna 2021. Podíl pozitivních u diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 34,50 na 46,78 procenta, což je nejvíce od loňského 6. ledna.

Počty vážně nemocných klesají 

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno přes 2,83 milionu případů nákazy a zemřelo 37 092 lidí s covidem-19. Počty úmrtí stejně jako počty vážně nemocných s covidem-19 v poslední době klesají. Za uplynulých sedm dní zemřelo podle údajů ministerstva 121 lidí, což bylo o zhruba dvě pětiny méně než v předchozím týdnu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
Epidemie příští týden vyvrcholí, míní Válek. Očekává i 80 tisíc nakažených denně

Od konce prosince 2020 se v Česku proti covidu-19 očkuje. Podáno bylo za celou dobu očkování asi 16,9 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo zhruba 6,8 milionu lidí. Očkovaných už více než dva týdny postupně ubývá. V úterý dostalo vakcínu 36 182 lidí, což bylo skoro o dvě pětiny méně než před týdnem. Většinu očkovaných za den tvoří v současnosti již plně naočkovaní lidé, kteří dostávají posilující dávku vakcíny. Dohromady dostalo posilující dávku asi 3,6 milionu lidí, tedy více než polovina plně očkovaných.