"První kraj se dostává do problémů s covidem. Můžou za to neočkovaní - jasná zpráva pro neočkované - očkujte se, jasná zpráva pro očkované seniory - přeočkujte se," napsal na twitteru Chlíbek, který je také členem poradních orgánů ministerstva. Podle dat o nákazách tvořili neočkovaní lidé v září 79 procent nových případů a v říjnu zatím 76 procent nových případů. Mezi hospitalizovanými jsou neočkovaní ze 70 procent, průměrně je jim 56 let.

Denní nárůsty počtů lidí nakažených koronavirem vytrvale stoupají už asi dva měsíce. Ještě v první polovině srpna se pohybovaly ve všední dny kolem dvou stovek případů, kdežto minulý týden už ve třech dnech nárůst překonal tisícovku nakažených za den.

Zároveň postupně klesají počty testovaných na koronavirus. Zatímco předchozí pondělí bylo provedeno asi 22 tisíc PCR a 46 tisíc antigenních testů, tento týden v pondělí už bylo PCR testů jen zhruba 21 tisíc a antigenních 42 tisíc Zvyšují se tak výrazně podíly odhalených případů nákazy na počtu provedených testů.

Testování žáků na ZŠ v Děčíně
Školáci se znovu otestují proti covidu. Na podzim je čekají tři kola

U preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu prováděných testů, vzrostl podíl pozitivních z 0,52 procenta za předchozí pondělí na skoro dvojnásobek, a to 0,96 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl z 2,68 na 4,69 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 3,98 na 6,84 procenta.

Pacientů v nemocnicích přibývá 

Spolu se zrychlováním šíření nákazy se prudce zvyšuje i množství lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici. Nyní se blíží téměř ke čtyřem stovkám, kdežto ještě na začátku září byly hospitalizovaných pouze desítky. Oproti předchozímu pondělí se počet hospitalizovaných zvýšil více než o čtvrtinu na 373. Množství vážně nemocných dokonce k pondělku oproti stejnému dnu předchozího týdne stouplo skoro o dvě třetiny na 68.

Stejně tak značně narůstají počty úmrtí lidí s covidem-19. Za uplynulých sedm dní zemřelo podle údajů ministerstva 25 lidí. Předchozí týden bylo úmrtí 19, a v první polovině září se dokonce počty úmrtí za týden pohybovaly pouze v řádu jednotek.

K dnešku po předchozím poklesu mírně stouplo tzv. reprodukční číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Z pondělní hodnoty přibližně 1,14 se zvýšilo na 1,17. Nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření epidemie, je číslo nepřetržitě od konce srpna. Dnes také stouplo tzv. incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu-19 na každých 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, používané státem pro určování protiepidemických opatření. Z pondělních 56 se k dnešku dostalo na 61.

Očkování proti koronaviru - ilustrační foto
Vakcíny z domovské země v ČR neplatí. Studenti z ciziny se proto očkují podruhé

Incidenční číslo vzrostlo téměř ve všech krajích. Nejvyšší zůstává v Moravskoslezském kraji, kde dnes přesáhlo hranici 100 případů za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. V regionu přibylo za týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 106 nakažených. Nejnižší je incidenční číslo s 22 případy v Královéhradeckém kraji.

Hranice 100 případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní byla letos na jaře pro vládu určující pro změny protiepidemických opatření. Při poklesu incidenčního čísla pod tuto hranici byly například otevírány školy, muzea a památky nebo uvolňovány podmínky pro provozování služeb. Na začátku září ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička Pavla Svrčinová uváděli, že i při opětovném překročení hranice 100 případů se neplánuje uzavírání škol, obchodů nebo kulturních zařízení. Podle tehdejšího vyjádření Vojtěcha by bylo třeba vyžadováno plošnější nošení ochrany dýchacích cest nebo prokazování bezinfekčnosti. Nevyloučili ale omezení provozu restaurací a obchodů.

Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno přes 1,7 milionu případů covidu-19. Zemřelo 30 512 nakažených. Od začátku očkování proti covidu-19 loni v prosinci bylo v Česku podáno celkem 11,9 milionu dávek vakcín a plně naočkováno je přes šest milionů lidí. V posledních měsících však vytrvale klesají počty očkovaných. V pondělí dostalo vakcínu zhruba 8300 lidí, což je asi o tisícovku méně než před týdnem.