U dalších 102 435 případů mají hygienici podezření na to, že jde o opakovanou nákazu. Ve statistikách je vedou odděleně od vykazovaných nově prokázaných pozitivních testů. V poslední době možných reinfekcí přibývá kvůli šíření nakažlivější varianty omikron, která podle odborníků častěji proráží imunitu získanou prodělanou nemocí i očkováním.

Šťourání v nose. Reportáž z testování florbalistů Chodova
Konec diskriminačních testů. Omikron v Česku převládl, zrušení zvýší kapacity

Počet hospitalizovaných s covidem po sobotním poklesu znovu překročil 2000. V nemocnicích bylo ke konci víkendu o téměř 450 nakažených víc než před týdnem, počet pacientů v těžkém stavu se ale snížil.

Zatím nejhorší výsledek za víkendový den zaznamenaly statistiky v sobotu 22. ledna, kdy laboratoře oznámily 18.345 pozitivních testů. Tuto sobotu bylo nakažených o zhruba 70 méně, což byl první mezitýdenní pokles od 10. ledna. Následující den ale epidemie znovu výrazně zrychlila a vytvořila nové víkendové maximum.

Od začátku prosince covidová čísla klesala, nyní ale opět rekordně rostou, a to hlavně v souvislosti se šířením omikronu i častějším testováním. Minulý týden bylo opakovaně přes 30 tisíc potvrzených nákaz denně, ve středu to bylo skoro 55 tisíc nakažených, zatím nejvíc za jeden den. Za uplynulých sedm dní se koronavirus prokázal u skoro čtvrt milionu lidí v Česku, zatímco předchozí týden testy odhalily asi 160 tisíc pozitivních testů. Na rozdíl od počtu nakažených se ale výrazně nemění počet úmrtí ani lidí s těžkým průběhem covidu.

Podle předběžných údajů provedly laboratoře v neděli skoro 66 tisíc testů na covid, z toho přes 7000 antigenních a zbytek PCR metodou. Bylo to zhruba o 5500 méně než před týdnem.

Testovací místo na Výstavišti v Lysé nad Labem
Po prodělání omikronu třicet dní bez testování. Vláda schválila nová opatření

Nadále vysoká zůstává pozitivita testů. U nejčastěji prováděných preventivních testů podíl prokázaných nákaz vzrostl na skoro 31 procent ze 17 procent před týdnem. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních z téměř 22 na skoro 36 procent. Podíl pozitivních u diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé s příznaky, se za týden zvýšil z 35 na skoro 67 procent. Údaje o počtech pozitivních testů za předchozí den ale bývají neúplné a zpětně se mohou významně měnit.

Vzrostlo i incidenční číslo 

Pro vývoj epidemie a přijímaná opatření ve společnosti je víc než denní přírůstek nakažených důležitější, kolik lidí skončí s covidem v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. V neděli bylo hospitalizovaných 2066, z toho 181 v těžkém stavu. Oproti sobotě počet pacientů s koronavirem stoupl o 36, mezitýdenním srovnání o 446. Těžkých případů bylo ale před týdnem víc, přes 200.

Vzrostlo i takzvané incidenční číslo. Za posledních sedm dní připadá v Česku 2326 nově potvrzených případů covidu-19 v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Je to o 103 případů víc než předchozí den. Týdenní incidence vzrostla ve všech krajích, v deseti ze 14 je už přes 2000. Nejrychleji se infekce nadále šíří v Praze, kde incidenční číslo stouplo na 2936. Naopak relativně nejpříznivější epidemická situace je na Vysočině, kde v přepočtu na 100.000 lidí připadá 1824 nově odhalených případů za poslední týden.

Omikron zavírá školy. Žáci přechází na distanční výuku.
PŘEHLEDNĚ: Omikron zavírá školy. Jak a kde rodiče požádají o krizové ošetřovné

Reprodukční číslo ukazující, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí v průměru dalších lidí, naopak v posledních dnech zvolna klesá. K dnešku se snížilo z 1,4 na 1,38, uvádí aktuální tisková zpráva ministerstva zdravotnictví. Nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování epidemie, se drží od prvních pracovních dnů nového roku.

Riziko těžkého průběhu nákazy včetně úmrtí má snížit očkování, klíčová je i posilující dávka. Zdravotníci v neděli podali necelých 4700 dávek vakcíny, z toho 3748 lidí se přišlo přeočkovat. Bylo to o asi 1800 dávek méně než před týdnem, údaje se ale mohou zpětně měnit. Zájem o očkování v posledních týdnech nicméně klesá.

Od začátku vakcinace v prosinci 2020 bylo v Česku aplikováno přes 17 milionů dávek. Plně očkováno bylo téměř 6,8 milionu lidí, posilující dávku dostalo přes 3,7 milionu lidí.