"Vláda s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji zruší k 9. únoru povinnost prokázat se certifikátam o očkování či prodělání covidu při vstupu do restaurací, služeb a na kulturní či sportovní akce," oznámil ve středu večer premiér Petr Fiala (ODS). 

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Fiala řekl, že kabinet nerozhodl pod tlakem soudního verdiktu, ale na základě doporučení odborníků. "Rozhodnutí soudu to pouze o několik dní urychlilo. Nejde o nepromyšlený krok, ale o naplňování strategie naší vlády v boji s covidem," konstatoval premiér.

Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren  kontrolovat doklady o bezinfekčnosti. Soud nyní podmínku zrušil.
Do restaurace bez očkování: Soud podmínku zrušil, verdikt bude platit za týden

Ten chce rovněž na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhnout zrušení pandemické pohotovosti. Přesné datum teprve určí s ohledem na vývoj epidemie. Respirátory uvnitř zůstanou i poté povinné. "Podle odborníků se toto opatření ukazuje jako vysoce efektivní a zároveň je minimálně omezující," zdůvodnil Fiala. Platit bude i omezení počtu účastníků na hromadných akcích. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že od 9. února může kdokoliv do jakéhokoliv zařízení bez certifikátu. "Říkal jsem, že nejpozději začátkem března oznámím omezení opatření, nakonec jsme s odborníky dospěli k tomu, že to můžeme udělat daleko dříve v postupném režimu. První krok je vypnutí certifikátů, další je ukončení plošného testování," řekl. Kabinet už dříve oznámil, že plošné testování skončí ve školách i firmách k 18. únoru.