Jakob ČTK řekl, že ministerstvo toto opatření navrhuje vzhledem k šíření varianty omikron. "Chystáme tento materiál na středeční vládu. Mělo by to platit od 31. ledna," řekl ČTK Jakob. Třicetidenní lhůta by se podle něj počítala od data provedení PCR testu.

"Připravujeme zjednodušení systému izolací, po dohodě s odborníky jsme dospěli k závěru, že po prodělané nemoci vzhledem k tomu, jak se omikron chová, když člověk skončí v izolaci, tak 30 dnů ho vlastně bereme jako člověka, který se nemůže nakazit," řekl v diskusním pořadu České televize ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zopakoval, že by současný systém testování chtěl "vypnout" v půlce února.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
Epidemie příští týden vyvrcholí, míní Válek. Očekává i 80 tisíc nakažených denně

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a stínový ministr zdravotnictví Julius Špičák (ANO) v ČT uvedl, že by redukci testování uspíšil. Podle něj je rozdíl mezi objemem testování v Rakousku a Nizozemsku čtrnáctinásobný, infekce se ale v obou zemích chová stejně. U samotestování ve firmách je navíc podle něj jednoduché výsledky falšovat.

Od tohoto týdne se dvakrát týdně testuje v zaměstnání a jednou týdně ve školách. Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje.

V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud jej ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Česko hlásí nejvyšší víkendový přírůstek. Počet hospitalizovaných ale dál klesá

Deník N upozornil, že v posledních týdnech, kdy jsou izolace a karantény zkrácené na pět dní, se stávalo, že se například děti vrátily z izolace zpět do školy, ale podle PCR testu byly stále pozitivní. Do karantény pak spadly celé rodiny a další kontakty.