„Rušíme povinnost prokázat se očkováním nebo certifikátem o prodělané nemoci při návštěvě restaurací, služeb, kulturních a sportovních a podobných akcí,“ oznámil na středeční tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). 

V uvolňování protiepidemických opatření hodlá vláda pokračovat i nadále. „Postupně budeme také navyšovat počty návštěvníků na kulturních, sportovních akcích s výhledem k tomu, že od 1. března bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo. Prakticky jen nošení respirátorů,“ nastínil premiér. 

Vyhodnocení testů na koronavirus. Ilustrační snímek
Česko zaznamenalo úbytek nakažených. Výrazně méně je však i testovaných

Rozvolnění protiepidemických pravidel vláda oznámila minulou středu. Ve stejný den ohlásil své rozhodnutí o nezákonnosti kontrol covidových certifikátů v restauracích a ubytování Nejvyšší správní soud. „Rozhodnutí soudu to pouze o několik dní urychlilo. Nejde o nepromyšlený krok, ale o naplňování strategie naší vlády v boji s covidem,“ zdůraznil však již dříve premiér. 

Například šéf epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva zdravotnictví, Národního institutu pro zvládání pandemie, Rastislav Maďar ČTK po oznámení změn řekl, že jeho skupiny se na názor vláda před zrušením kontrol certifikátů neptala. Jako předčasné ho kritizují i další odborníci.

Navýšení počtu účastníků hromadných akcí

Vláda dnes také podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) rozhodla, že od 18. února se zvýší maximální počet účastníků hromadných akcí. Nově bude limit 500 účastníků a pro sedící maximálně 5000 osob. Zohlední se i velikost prostor, nad 1000 lidí bude možné obsadit polovinu zbývající kapacity. Dosavadní maximální kapacita je 1000 sedících a 100 na ostatních akcích.

Podmínky pro sedící diváky se týkají například uměleckých představení, sportovních utkání, kongresů a vzdělávacích akcí. Ostatními hromadnými akcemi jsou spolkové, kulturní, sportovní, tradiční a další podobné akce nebo slavnosti.

Covidové oddělení v litoměřické nemocnici.
Nařízení karantény či izolace přes SMS? Právníci vidí řadu problémů

Vývoj počtu nakažených a obsazenosti nemocnic podle premiéra Fialy odpovídá predikcím odborníků. „Covid začíná intenzivně pronikat mezi seniory,“ doplnil k tomu ministr Válek. Podle něj se ale hygienici více věnují jejich trasování a nakažené seniory vyzval, aby vždy kontaktovali svého lékaře a nezůstávali bez léčby.

Mezi více než 267 tisíci nakažených od začátku února tvoří lidé nad 65 let více než 18 tisíc, tedy asi sedm procent. Hospitalizovaných bylo v úterý přibližně 3500 a 334 z nich na jednotkách intenzivní péče. Seniorů mezi nimi bylo více než 2500.

Přestože covidové certifikáty nebude od 10. února třeba předkládat při návštěvě akcí a služeb v Česku, budou dál potřeba pro cestování do zahraničí. Od 15. února se jejich platnost omezuje na devět měsíců od dokončeného očkování a prodloužit je ho možné posilující dávkou. Podle odhadů ministerstva tak platnost certifikátu skončí zhruba 140 tisícům lidem.

Restaurace v době covidu. Ilustrační foto.
PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření vláda ruší, jaké zákazy budou zatím platit dál

Rozvolnění protiepidemických pravidel vláda oznámila minulou středu. Ve stejný den ohlásil své rozhodnutí o nezákonnosti kontrol covidových certifikátů v restauracích a ubytování Nejvyšší správní soud. Podle Fialy ale vláda nerozhodla pod jeho tlakem, jen urychlila už naplánovaná a s odborníky prodiskutovaná opatření.

Například šéf epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva zdravotnictví, Národního institutu pro zvládání pandemie, Rastislav Maďar ČTK po oznámení změn řekl, že jeho skupiny se na názor vláda před zrušením kontrol certifikátů neptala. Jako předčasné ho kritizují i další odborníci.