„Stejně tak upozorňujeme, že neprovádíme odběr vzorků pro vyšetření COVID-19,“ uvádí dále společnost na svém webu. Jediné, co laboratoř zajistí, je analýza již dodaného vzorku. Navíc jen takového, který je opatřen razítkem od epidemiologa. Zbylí zájemci o test se musejí obrátit na svého praktika, případně na příslušnou krajskou hygienickou stanici.

Koronavirus - Ilustrační foto
Lék na koronavirus? Vláda ho objednala od českého odborníka

Podobně jsou na tom i další laboratoře. Počet míst, která mají podle ministerstva zdravotnictví vyšetřovat pacienty na koronavirus, se sice rozrostl na sedmadvacet, samoplátce ale přijímá jen zlomek z nich. Zbytek přiznává, že na ně nemá čas.

„Opravdu k nám nechoďte, pokud vám to přímo nedoporučil lékař nebo hygienik. Naši lidé i přístroje už začínají kolabovat,“ vzkázal potenciálním pacientům také šéf pražského Motola Miloslav Ludvík. Jeho nemocnice sice odběry a testy samoplátcům udělá, drtivá většina z nich ale vyjde podle Ludvíka negativně. „Lidé tak jen zbytečně zatěžují systém a odběrová místa,“ řekl Ludvík.

Zůstaňte doma

Ministerstvo přesto slibuje, že počet testovacích míst navýší. Přibývá totiž stížnosti lidí, kteří se nejprve k testům nedostali, ale u nichž se později ukázalo, že jsou nakaženi. „Je proto důležité, aby lidé, kteří mají jakékoliv příznaky respiračního onemocnění, zůstali doma a dbali na hygienická doporučení. To ostatně platí kdykoliv, nejen u koronaviru,“ řekla Hana Roháčová z Bulovky.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Život v uzavřeném městě, den první: Nejprve hlas starosty, pak karanténa