Vlci arktičtí patří v Zoo Brno k nejvyhledávanějším zvířatům. Na jejich chov letos věnovala dárkyně, která si přála zůstat v anonymitě, 400 tisíc korun. Šlo o nejvyšší příspěvek brněnské zahradě od jednotlivce v tomto roce. Z Nebývalé podpory od lidí v období, kdy musely kvůli koronavirovým opatřením opakovaně zavřít své brány, se těší všechny zoo v Česku.

Zahrady kvůli covidu-19 poprvé zavřely na jaře, podruhé na podzim a od minulého týdne jsou uzavřené potřetí. Zůstaly bez návštěvníků a bez příjmů z prodeje vstupenek.

Zvířata v období vánočních svátků
Domácí mazlíčci v ohrožení. Závěr roku přináší stres i nebezpečné nehody

Například Zoo Ostrava letos kvůli koronaviru přišla od ledna do listopadu  ve srovnání s loňskem skoro o 150 tisíc návštěvníků. „ Ztráta ze vstupného činí necelých 20 milionů korun,“ vyčíslila mluvčí ostravské zahrady Šárka Nováková.

V Zoo Praha očekávají, že letos přivítají oproti loňskému roku zhruba o 600 tisíc návštěvníků méně. „Finanční ztráty překročí 80 milionů korun,“ konstatoval ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Adopce jsou v kurzu

Vedení zoologických zahrad v Česku se shodují, že je v těžkých chvílích podrželi lidé. „Ve srovnání období od ledna do listopadu roku 2019 a 2020 vzrostl příjem Zoo Praha z adopcí zvířat dvojnásobně, a to na více než šest a půl milionu korun,“ uvedl ředitel Bobek.

V Zoo Brno se letos počet adopcí zvířat meziročně zvýšil trojnásobně. Částka, kterou tak zahrada získala, je dokonce třiapůl krát vyšší.

Došlo i na popelky

Lidé v letošním roce projevili zájem i o zvířata, která před koronavirovou krizí nikdo adoptovat nechtěl. „Na jaře přibylo na 120 nových jednotlivých adopcí a na podzim asi 70 dalších. Počty jsou samozřejmě rekordní. Úplně poprvé lidé adoptovali i dosud opomíjená zvířata, například vodní ptáky,“ informoval za Zoo Plzeň Martin Votruba.

Pozvi zvíře na oběd

Safari Park Dvůr Králové letos nabídl svým příznivcům projekt podpory, jehož název je zároveň výzvou, a to Pozvi zvíře na oběd. Lidé mohou uhradit krmení pro vybrané druhy na jeden den. „Setkalo se to s nebývalým zájmem. V současné době pozvali lidé zvířata téměř devěttisíckrát a v pomyslném Grand Restaurantu Afrika již utratili téměř dva miliony korun,“ zhodnotil za park Michal Šťastný.

Pražská zoo si zase pochvaluje prodej Vstupenek na lepší časy či Stravenek pro zvířata.

Z návštěvy zoologické zahrady.
Zoo v době koronaviru počítají ztrát v milionech. Spoléhají na pomoc lidí

V Plzni lidé přispívají nákupem s nadsázkou pojmenovaných poukazů jako Kadeřník pro lva či Manikúra pro zebry.

Zahradám letos lidé pomohli i jinými formami. Hlásí nárůst zájmu o e-shopy či výjimečně štědrou dodávku zeleniny, kaštanů a žaludů. „Vážíme si každého daru, ať je jakkoli velký,“ zdůraznila mluvčí Zoo Ostrava Nováková.

S úhradou ztrát pomáhají zahradám v Česku i jejich zřizovatelé, tedy města či kraje.