V Evropské unii jde o velké téma, neboť mnoho členských zemí v příštích letech přistoupí k podobnému opatření. Největší změna čeká Dány, kteří budou za osm let odcházet na odpočinek až v 68 letech. Hlavním argumentem není jenom udržitelnost důchodového systému při nepříznivém demografickém vývoji, ale i stále kvalitnější lékařská péče a s ní spojený delší věk dožití. Server Peníze.cz uvedl, že zatímco v roce 1970 Češi pobírali důchod v průměru jedenáct let, nyní je to čtyřiadvacet. V roce 2058 bude v ČR 3,2 milionu penzistů, čemuž bude odpovídat i objem povinných výdajů státu na důchody.

Otázka pro tento týden: Má se zvýšit věková hranice odchodu do důchodu nad 65 let? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Vicepremiér Jurečka chce předložit penzijní reformu do konce příštího roku. Ta by měla vycházet ze závěrů, jež přinesla Komise pro spravedlivé důchody vedená profesorkou Danuší Nerudovou. „Penze jsou mandatorní výdaj státního rozpočtu, takže na ně stát mít musí. Otázka ale je za jakou cenu. Čím víc se vyplatí na důchodech, tím méně bude na jiné oblasti. Pokud nedojde k reformě důchodového systému v důsledku stárnutí populace – loni poprvé zemřelo o 28 500 lidí víc, než se narodilo – může nastat problém,“ řekla Deníku Nerudová.

Český premiér Petr Fiala.
Premiér Fiala: Petr Pavel musí svoji minulost věrohodně vysvětlit

Součástí reformy by mohlo být i zavedení minimálního důchodu. Fialova vláda už prosadila další navrhovanou změnu, a to zvýšení penzí o 500 korun za každé vychované dítě.

Za jejího působení se letos penze díky valorizačnímu mechanismu zvyšovaly už třikrát. Od ledna by měly vzrůst o dalších 825 korun, takže průměrný důchod bude činit 19 500 korun.

I to bude tématem osmé premiérské on-line debaty Deníku ve čtvrtek od 12:00 hodin.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.