Vláda se ve svém aktualizovaném programovém prohlášení zavázala garantovat „kvalitní platové ohodnocení učitelů a udržení jejich platů na úrovni 130 procent průměrné hrubé měsíční mzdy“. Oproti loňskému textu do slibu nezahrnula všechny pedagogické pracovníky.

Jak vyplývá z aktuální ankety Deníku, kopíruje tím názor veřejnosti. Pouze 28 procent respondentů si myslí, že záruka vyšší mzdové hladiny by se měla týkati vychovatelů, asistentů, školních psychologů nebo sociálních pedagogů.

Český premiér Petr Fiala.
Poštu minulá vláda neřešila. S Babišem se sejdu, řekl premiér Petr Fiala

V tom lze ovšem nalézt jádro pudla nekonečných sporů o podobu českého vzdělávacího systému.

Má být třída uzavřenou jednotkou učitele a žáků? Nebo pestrým společenstvím dětí s různými vzdělávacími potřebami z odlišných sociálních skupin, které potřebují k úspěšnému vývoji pomoc dalších odborníků? Nejde jen o mnohokrát probíranou inkluzi, ale také obecně o školní klima.

Politici by se měli zabývat otázkou, proč české děti nechodí do školy rády, proč je nudí nebo stresuje.

Zdroj: Deník

S tím souvisí řada zdánlivě vzdálených témat, například vzrušená diskuse kolem obohacení hudební a výtvarné výchovy o další umělecké obory, otevření učeben lidem z praxe, redukce učiva nebo jiné konstrukce povinné školní docházky.

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE.

„Řada odborníků, rodičůa dokonce i žáků se shoduje na tom, že devátý ročník se postupně stal pouze čekáním na střední školu. Nahraďme ho dvěma povinnými roky na střední škole,“ navrhuje poslankyně ODS Renáta Zajíčková. Reformní balíček má obsahovat i vytvoření vyrovnávacích tříd, aby se snížil počet odkladů. Co o tom soudí premiér Petr Fiala?

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.