Naopak nejchladnějším a nejdeštivějším období prázdnin bývá podle historických tabulek konec srpna. Pokud si slunečnou dovolenou chcete pojistit i výběrem místa, vyplatí se v domácích podmínkách vyrazit na jižní Moravu či do Polabí. „To jsou opravdu oblasti, kde je v létě nejtepleji. To samé platí také o centrech měst, u nich to není dáno polohou, ale zástavbou. Jenže v centru měst asi člověk svoji vytouženou dovolenou trávit nechce,“ doplnil Štros.

Zeptáme se mobilu

Mnoho lidí se krátce před dovolenou upíná k předpovědním aplikacím v chytrých mobilních telefonech. Podobných služeb existuje několik desítek. Podle Štrose přitom nelze jasně říci, která je nejlepší. „Většina mobilních aplikací vychází ze stejných modelů, kterých je na světě jen pár. Na druhou stranu jsou tu malé rozdíly a člověk by si měl vybrat aplikaci, která se lépe přizpůsobí danému území,“ vysvětlil meteorolog.

Čeští turisté už ve třetí sezoně vyjeli přímým vlakovým spojením do Chorvatska. První souprava byla vyprodaná. Zastavila i v Rijece. Dopravce Regiojet už na léto prodal zhruba padesát tisíc jízdenek
PŘEHLEDNĚ: Z Česka vlakem i autobusem k moři. Podívejte se na trasy i akční ceny

Ostatně s podobnými modely, s jakými pracují mobilní aplikace, pracují i odborníci na počasí. „Pryč jsou doby, kdy jsme vše počítali. Dnes to za nás většinou dělají počítače a lidský faktor už nehraje tak zásadní roli,“ řekl Štros. Ani počítače ale nejsou neomylné. A i když dokážou s menší odchylkou spočítat počasí na deset dní dopředu, tak ne vždy se jim to podaří přesně.

Za chybovostí strojů vidí Štros vyšší moc. Pokud je podle něj slunečné počasí, tak se výhledově dá skutečně počasí předpovědět na delší dobu. „Pokud však přijdou bouřky, tak i předpověď na dva dny je problematická,“ upozornil meteorolog.

Problémem také bývá trefit se s prognózou do dané lokality. „Může se stát, že nahlásíme déšť a bouřku pro Čechy, ale pásmo oblačnosti se pak mírně pohne a prší na Moravě. Z hlediska Česka nám tak předpověď nevyšla, ale z pohledu Evropy jsme se netrefili jen o pár kilometrů,“ uvedl meteorolog.

Předpovíme tornádo?

Ošemetné jsou také předpovědi nebezpečných meteorologických jevů. Například na tornádo, které řádilo na jižní Moravě před rokem, nebylo prakticky možné dopředu upozornit.

Lovecká chata. Ilustrační snímek
Bez elektřiny a internetu. Lovecké chaty lákají i rodiny s dětmi

„Nejsme v Americe, kde jsou tyto jevy časté a existují tam na ně modely získané zkušenostmi. V našich končinách se s tornádem setkáme jen výjimečně a jedná se opravdu o velmi náhodný jev. Můžeme vydat výstrahu, ale nedokážeme říct, které místo přesně bude zasaženo,“ vysvětlil Štros.

Skeptický je také při pohledu na lidové pranostiky. „Lidé je přeceňují. Z pohledu statistik prakticky vychází jen Medard a předvánoční obleva. Medard ale vychází zejména proto, že červen je obecně deštivější měsíc,“ připomněl meteorolog známou pranostiku Medardova kápě, čtyřicet dní kape.