"Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ," uvedli meteorologové.

Koupaliště v Lukách nad Jihlavou.
Vedra v Česku pokračují. Meteorogové rozšířili výstrahu

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má být v České republice ve čtvrtek jasno až polojasno, odpoledne však začne přibývat oblačnosti a ojediněle se zejména no horách mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 28 až 32 stupňů Celsia, na horách přibližně na 24 stupňů Celsia. 

Déšť či bouřky se mohou objevit i v pátek, kdy teploty vystoupají na 26 až 30 stupňů Celsia. Chladněji bude na západě, a to pouze kolem 24 stupňů. "Nejchladnějším" dnem konce týdne pak bude sobota, kdy má být oblačno až polojasno, místy s deštěm, přeháňkami či bouřkami, a nejvyšší denní teploty vystoupají na 25 až 29 stupňů. 

Oblačno až polojasno bude na většině území republiky převládat i v neděli, bouřky i přeháňky se však objeví jen ojediněle. Teploty přes den vystoupají až na 26 až 30 stupňů. 

V extrémních teplotách může krátkodobě pomoci i vějíř.
Horké letní dny s sebou nesou i rizika. Sedm tipů jak ve zdraví přežít vedro

V souvislosti s panujícími vedry varují meteorologové před přehřátím a dehydratací. Doporučují proto dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Lidé by také měli omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti či zvířata na přímém slunci, zejména v zaparkovaných automobilech.