Od pondělí se prodlouží otevírací doba obchodů z dosavadních 21:00 až na 23:00, v platnosti ale zůstává nedělní zákaz prodeje a omezení počtu lidí v prostorách obchodu podle přepočtu jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. Toto omezení se ale netýká dětí do šesti let. Rodiče s kočárky také mohou do obchodu bez nákupního vozíku.

Novou výjimku ze zavřených obchodů dostali prodejci střeliva, vláda také povolila prodej vánočních stromků, ozdob a kaprů, které se navíc budou moci na trzích prodávat i v neděli. Stejná opatření jako v běžných obchodech mají nyní platit i pro farmářské trhy

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy. Ilustrační foto. Z výjezdu.
Jak stonat s koronavirem doma? Jiná léčba než ta na chřipku není, tvrdí experti

Společně s prodloužením otevírací doby obchodů se rovněž posune začátek zákazu vycházení, a to z dosavadních 21:00 na 23:00. Až do jedenácti hodin večer mohou mít nově otevřena také výdejní okénka stravovacích zařízení.

Svateb, pohřbů a bohoslužeb se bude moci účastnit dvacet osob místo dosavadních patnácti. Zvyšuje se také limit počtu účastníků hromadných akcí, a to ze dvou na šest lidí.  

Kulturní produkce

I po přechodu do nižšího stupně opatření zůstanou pro veřejnost stále uzavřena divadla, koncertní sály, muzea i galerie. Kulturní produkce sice nejsou ve čtvrtém stupni systému PES zakázané, i nadále však platí zákaz přítomnosti publika.

Protiepidemický systém PES: 

„Úřednicky napsaná a možná absurdně znějící věta z pátečního usnesení vlády znamená jediné: Od pondělí se mohou natáčet a streamovat hudební, divadelní a jiná umělecká představení, ale stále platí, že na návštěvy divadel, koncertů atd. si budou muset lidi ještě nějakou dobu počkat,“ vysvětlil na twitteru ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Po několika týdnech čeká znovuotevření knihovny, zatím je však jejich provoz omezen pouze na výdejní okénka. Konat se nově mohou i teoretické a praktické závěrečné testy autoškol.

Protiepidemický systém PES

Protiepidemický systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií, jejichž součtem je takzvané rizikové skóre. Podle jeho výše je pak země zařazena do jednoho z pěti stupňů rizika, na něž jsou navázána i příslušná opatření.

K nejistotě a úzkosti přispívají média a představitelé státu nejednotným přístupem a nepřesnými informacemi.
Covid zamával s psychikou žáků i učitelů. Odborníci radí, jak udržet doma pohodu

I přes trochu mírnější opatření je čtvrtý stupeň rizika podle protiepidemického systému PES označován jako „vážný stav“, kdy probíhá komunitní šíření nákazy a bezprostřední riziko dalšího zhoršování situace je významné.

Stále tak mimo jiné platí povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách, zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech  či zákaz návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních.