"Po dvou letech máme možnost si užít normální Velikonoce bez omezení a opatření. Přesto prosíme všechny, aby se nadále chovali rozumně a zodpovědně," uvedl Fiala. Ministr Válek už dopoledne při příchodu na jednání vlády uvedl, že nošení respirátorů dál doporučuje v místech, kde je větší koncentrace lidí.

Vládě podle premiéra zmírnění opatření umožnila zodpovědnost občanů, očkování, správně nastavená opatření a klesající počty nových případů koronaviru. V ostatních veřejných vnitřních prostorech, jako jsou například obchody nebo úřady, skončila tato povinnost v polovině března.

Ve zdravotnických a sociálních zařízeních se budou nosit ještě zhruba dva týdny. "Nicméně musíme pravidelně posuzovat zejména data ze zdravotnických zařízení. Ten virus tady je, stále mutuje a je více a více nakažlivý, byť počet mrtvých nestoupá," uvedl Válek. Lidé, kteří se nenechali očkovat, podle něj umírají a leží na jednotkách intenzivní péče zbytečně.

Pražský dopravní podnik používání respirátorů či roušek cestujícím ve veřejné dopravě nadále doporučuje, i když už nebude povinné. V tramvajích, autobusech nebo u vstupů do metra proto hodlá ponechat samolepky upozorňující na zakrytí dýchacích cest. Dopravce chce tímto způsobem apelovat na odpovědnost a vzájemně ohleduplné chování cestujících, uvedl na webu.

Martina Zikmundová
Žádné žebrání, jídlo ani voda. Pandemie bezdomovce tvrdě zasáhla, říká odbornice

Počty pozitivně testovaných na koronavirus za den začaly po stagnaci od konce března v dubnu znovu klesat, tento týden je jich kolem 4000 denně. Odborníci ale odhadují, že reálné počty nakažených, kteří se nejdou testovat nebo příznaky nemají, mohou být dvakrát až třikrát vyšší. Od poloviny února setrvale klesá počet hospitalizovaných lidí s covidem-19, aktuálně jich je méně než 1400. Část z nich byla pozitivně otestovaná při přijetí do nemocnice, ale nemají žádné příznaky onemocnění.

Nošení roušek a respirátorů postupně omezuje i většina dalších evropských zemí. V Německu až na Hamburk a Meklenbursko-Přední Pomořansko musí lidé nosit roušky jen v hromadné dopravě a v nemocnicích. V obchodech a institucích není ochrana dýchacích cest povinná, pokud to provozovatelé sami nevyžadují. Stejná nařízení platí od poloviny března i ve Francii. Polsko odvolalo nošení roušek ve většině vnitřních prostor na konci března, výjimkou jsou nemocnice a lékárny.

Španělsko od 20. dubna zruší povinnost nosit roušky uvnitř budov. Zakrývat si nos a ústa bude ale nadále povinné v hromadné dopravě a ve zdravotnictví. V Itálii přestane zcela platit povinnost nosit roušky 1. května. Rakousko naopak na konci minulého měsíce kvůli vysokým počtům nakažených znovu zpřísnilo proticovidová opatření. Respirátory třídy FFP2 jsou až na výjimky vyžadovány ve většině vnitřních prostor.

Na Slovensku je nošení respirátorů povinné na hromadných akcích venku, dále ve veřejné dopravě, jakož i v interiérech budov, které jsou přístupné veřejnosti. Výjimka se vztahuje například na děti do věku šest let, dále na žáky a učitele během školního vyučování a na návštěvníky plováren.