Od 13. března se rozvolní pravidla pro nošení respirátorů. Lidé je budou moci zprvu odložit na hromadných akcích či sportovních utkáních. Povinné zůstanou ve zdravotních zařízeních, v MHD či ve zařízeních sociální péče. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že chce nošení respirátorů maximálně omezit. Nyní musí mít lidé zakrytý nos a ústa ve všech vnitřních prostorech, kde není možné dodržet rozestup od ostatních. Podle vládního webu jde tedy například o obchody, provozovny služeb, divadla, kina, restaurace, muzea, letiště i vozidla taxi.

Zdravotníci SZZ Krnov se aktuálně starají o desítky pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
Nových případů covidu dál ubývá. V úterý testy odhalily 14 307 nakažených

Již od prvního března pak končí omezení počtu návštěvníků na hromadných akcích. Například koncertů se nyní může účastnit 1000 lidí, pokud sedí. Pokud má sál větší kapacitu, je možné využít nad 1000 sedících polovinu maximální kapacity. Diváci v současnosti musí mít respirátor, mohou si ho ale odložit, pokud konzumují jídlo a pití.

Vláda na středečním jednání schválila také omezení proplácení PCR testů ze zdravotního pojištění. Nově tak lidem bude proplácen pouze jeden tes měsíčně. Bezplatné zůstanou i testy na základě žádanky od lékaře či hygienické stanice. 

Prezident Miloš Zeman 15. prosince 2021 na zámku v Lánech
Pandemický zákon: Prezident Zeman podepsal spornou novelu

Ke 13. březnu by také mělo skončit testování ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách se nyní musí zaměstnanci testovat jednou týdně antigenním testem, který jim udělá zdravotník. Povinnost se podle webu netýká očkovaných, těch, kteří prodělali v posledním půl roce onemocnění, a těch, kteří mají platný negativní PCR test. Testovat se musí také klienti v pobytových službách a návštěvy.

Další opatření, která by měla nastat po 13. březnu, bude vláda podle Válka projednávat na příštím zasedání.