Hnutí premiéra Andreje Babiše nebylo podle volebního modelu Medianu v pozici lídra naposledy v březnu 2014. Vyplynulo to z průzkumu, jehož výsledky dnes agentura Median poskytla ČTK. Volby do Sněmovny se v Česku uskuteční letos v říjnu. Vítězství koalice Pirátů a STAN ukázal i volební model agentury Kantar CZ z přelomu ledna a února.

Podle Medianu se zdá, že situace kolem pandemie covidu začíná výrazně ovlivňovat pozici koaličních stran. Koalice Pirátů a STAN má stále sílící voličské jádro a potenciální zisk vyšší než hnutí ANO.

Fronty při kontrole na Pražský hrad
Pražský hrad zruší „ponižující“ kontroly. Občané zavřený areál dál kritizují

Koalice Pirátů a STAN má podle Medianu největší podporu mezi lidmi s maturitou a vysokoškolským vzděláním, zatímco hnutí ANO mezi lidmi se středoškolským vzděláním bez maturity a nižším.

Koalice Spolu, tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, by v březnu získala 17,5 procenta hlasů, v únoru měla podporu 18,5 procenta. Koalice Spolu má mezi lidmi s různým stupněm vzdělání vždy menší podporu než koalice Pirátů a STAN. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by překročily také SPD a KSČM. 

Jistota a rozhodnost voličů klesla 

U SPD se zastavil mírný růst preferencí pozorovatelný od loňského července. Současný potenciální zisk deseti procent je zhruba o jeden procentní bod nižší než ve volbách 2017. KSČM by získala 7,5 procenta.

ČSSD by se ani podle březnového volebního modelu Medianu do Sněmovny nedostala, podpora jí klesla ze 4,5 na čtyři procenta. Sociální demokraté, kteří jsou ve vládě s ANO, preference ztrácejí delší dobu, ještě loni v srpnu měli podporu 9,5 procenta.

Voleb do Sněmovny by se v březnu zúčastnilo 67 procent respondentů průzkumu. Šlo by o vyšší volební účast než při volbách v roce 2017. Určitě by k volbám nešlo 28 procent dotázaných. Jistota a rozhodnost voličů v březnu klesla, 49 procent respondentů si je v případě voleb jistých svou účastí i volenou stranou.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) hovoří na tiskové konferenci po jednání vlády 1. března 2021 v Praze
Ministryně Maláčová má koronavirus. Čekají ji dva týdny v domácí izolaci

Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří ho vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 28,5 procenta hlasů. Zisk přesvědčených voličů by ANO stačil na volební výsledek 17,5 procenta hlasů. Jde o stále nejsilnější volební jádro, i když mírně nižší než v minulosti.

Koalice Pirátů a STAN má i v březnu opět vyšší volební potenciál než ANO. Potenciální zisk dosahuje 32,5 procenta, volební jádro posílilo z únorových 14 procent na 16,5 procenta. Koalice Spolu měla v březnu stejné volební jádro jako v lednu, a to deset procent. Potenciál se ale snížil o 1,5 procentního bodu na 23 procent.

Agentura provedla průzkum v době od 1. do 29. března mezi tisícovkou lidí starších 18 let.