Čaputová v děkovné řeči mimo jiné uvedla, že demokracie a její instituce čelí útokům, podkopává je egoismus, populismus, extremismus a také dezinformace, propaganda a negativní vliv sociálních médií. Pokoušejí se podle slovenské prezidentky narušit to, co je pro demokracii esenciální - mezilidskou důvěru a soudržnost společnosti.

"Proto ji musíme chránit a stále obnovovat i prostřednictvím hledání rovnováhy mezi svobodou a zodpovědností. Nezůstávejme tolerantní k netolerantnosti," uvedla Čaputová .

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se 16. listopadu 2021 v pražské Ústřední vojenské nemocnici setkala s prezidentem Milošem Zemanem
Čaputová navštívila v nemocnici Zemana. V Senátu bude debatovat se studenty

"Proto ji musíme chránit a stále obnovovat i prostřednictvím hledání rovnováhy mezi svobodou a zodpovědností. Nezůstávejme tolerantní k netolerantnosti," prohlásila Čaputová.

Slovenská prezidentka také uvedla, že už v prvních letech po pádu komunismu v roce 1989 bylo jasné, že demokracie není stav, ale proces, ve kterém je třeba se neustále angažovat. "Věděli jsme, že stavíme dům, jehož praskliny ve zdech bude třeba neustále opravovat. Netušili jsme ale, že kromě stěn bude třeba opakovaně sanovat i jeho základy. Neočekávali jsme, že i fundamentální hodnoty se někdy stanou terčem zpochybňování, pohrdání nebo výsměchu. Že lež a nenávist se ve veřejné debatě jednou stanou tolerovaným jevem," prohlásila Čaputová.

Slovenská prezidentka rovněž řekla, že společný stát Čechů a Slováků byl postaven na masarykovských ideálech, které následně zpřetrhala válka a dlouhá desetiletí komunistického režimu. Podle Čaputové ale přetrval pocit blízkosti, sounáležitosti a schopnosti se vzájemně podporovat nebo inspirovat. Přála by si tento pocit společně přenést na co nejvíce dalších generací.

Ocenění dobrých vztahů 

Medaili vnímá Čaputová nejen jako své ocenění, ale i jako ocenění přátelství a dobrých vztahů mezi oběma národy. Vyzdvihla všechny, kteří se na pádu komunismu a obnově demokracie v roce 1989 podíleli. "Obzvlášť v této době je potřebné, aby tito lidé viděli v politicích oporu, a ne překážku," uvedla Čaputová na shromáždění v Senátu, kterého se zúčastnila rovněž nová předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Premiér v demisi Andrej Babiš navštívil v nemocnici prezidenta Miloše Zemana
Babiš navštívil Zemana v nemocnici. Překvapilo jej zlepšení prezidentova stavu

Vystrčil uvedl, že nastoupená cesta ke svobodě byla "klopotná a nejednoduchá", ale zároveň krásná a inspirativní. Nejdůležitější příklad, jak po této cestě jít, má dávat podle předsedy Senátu prezident nebo prezidentka, která pečuje o svobodu, pravdu, politickou kulturu a vládu práva. "Slovensko má takovou prezidentku," prohlásil Vystrčil. Poděkoval Čaputové za to, jak se chová a jakým způsobem dává příklad ostatním.

Čaputovou následně v jednacím sále horní komory čekala zhruba čtvrthodinová debata se studenty, jejichž předchůdci hráli významnou roli zejména v prvních dnech nenásilného svržení komunistické nadvlády, a které byli přítomni také předsedové obou parlamentních komor. Následně má v plánu, podobně jako předloni, položit květiny u památníku 17. listopadu 1989 na pražské Národní třídě.